Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Snabbväxande utmanare

2019-11-27 08:15

Spelföretaget Hazelight Studios toppar årets rankning av snabbväxande teknikbolag. Bredden i Deloittes lista Fast 50 är stor. Affärsidéerna handlar ofta om teknik som förbättrar vardagen.

Technology Fast 50 arrangerades av Deloitte för första gången i San Jose, Kalifornien, redan 1995. Svenska delen av Deloitte har rankat teknologiföretag sedan 2003.

– Tanken är att uppmärksamma teknikföretagens betydelse för vår ekonomi. Och på senare år teknikföretagens möjligheter att bidra till lösningar på problem som fattigdom, svält och den globala uppvärmningen, säger Erik Olin, partner på Deloitte.

Deloitte letar efter dagens motsvarigheter till globala jättar som Ericsson och SKF som började som teknik-, ingenjörs- och entreprenörsdrivna företag.

– I dag har vi Spotify, Klarna och Izettle, säger Erik Olin.

I topp på årets lista finner vi en rad spelutvecklare, men också flera företag som bidrar till att digitalisera vår vardag. Det rör sig exempelvis om den mobila betaltjänsten Swish, den digitala brevlådan Kivra samt Plejds som sysslar med smart belysning.

För att kvalificera sig krävs bland annat att företaget funnits i minst fyra år, att omsättningen det första räkneåret uppgår till minst 50 000 euro och att intäkterna baseras på den utvecklade tekniken. Men företaget behöver inte gå med vinst.

– Vi tittar på tillväxttakt, inte lönsamhet. Bolagen sysslar med allt från medicinteknik till internet och mjukvara. Affärsmodellerna och strategierna ser olika ut och vissa räknar med att vara olönsamma för att i stället satsa på tillväxt. Men de som lyckats hålla en hög tillväxttakt under fyra år har lyckats kommersialisera sin teknik, säger Erik Olin.

Listan toppas i år av spelutvecklingsföretaget Hazelight Studios, grundat av filmregissören Josef Fares. De övriga i topp fem är i rankningsordning Truecaller, Apprl Fashion, G-Loot Global Esports och Adfenix, bolag som presenteras på följande sidor. Hela listan hittar du på sidan 23.

16:e upplagan av tävlingen

Deloittes rankning Sweden Technology Fast 50 baseras på tillväxten över de senaste fyra åren och inkluderar såväl publika som privata bolag verksamma inom teknologisektorn.

Bolagen ...

... ska ha bedrivit verksamhet under de senaste fyra åren och vara svenska. Svenska dotterbolag eller divisioner till utländska företag kan inte kandidera

... utvecklar äganderättsskyddad teknik som utgör en väsentlig andel av företagets nettoomsättning

... tillverkar teknikrelaterade produkter

... lägger en stor del av sina resurser på forskning och teknikutveckling

... har en nettoomsättning som överstiger 50 000 euro för basåret och 1 miljon euro för slutåret.

Annelie Östlund

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom