Sparekonomerna: Så blir börsåret 2020

Trots risker på horisonten tror sparekonomerna på en börsuppgång nästa år.
Sparekonomerna: Så blir börsåret 2020 - bratt-bornold-kull-landeborn-700_binary_6981856.jpg

Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, pekar på att det finns gott om risker som kan ställa till det det kommande börsåret, men hon tror ändå att börsen kan stå högre vid 2020 års slut.

– Det som talar för att börsen har mer att ge är låga räntor både i Sverige och globalt och att risken för en lågkonjunktur har minskat, säger hon och pekar även på framstegen i handelsavtalen mellan USA och Kina

– I så fall har aktier mer att ge, säger hon.

Hon får medhåll av Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

– Det är svårgissat. Men det finns trots en hel del mörka moln helt klart förutsättningar för en fortsatt uppgång. Med ett lågt ränteläge som stöd för börsen och en konjunkturnedgång som inte ser ut att varken bli särskilt lång eller djup så kan börsen ge 10, 15 procent.

Johanna Kull, sparekonom på Avanza, pekar på att tysk statistik visar på en viss stabilisering och, precis som de andra, på att det finns förhoppningar om att konjunkturen har bottnat.

– Konsumenterna visar också styrka, i princip hela världen men inte minst i USA där arbetslösheten är den lägsta på över 50 år. Konsumenterna gynnas också av den låga inflationen som höjer reallönerna, samt de låga räntorna. Och även om den amerikanska centralbanken Federal Reserve sagt att de nu pausar räntesänkningarna, finns det inte mycket som talar för stigande räntor i närtid, säger hon och fortsätter:

– Ser man på värderingarna är aktier överlag varken högt eller lågt värderade utan strax över sitt historiska genomsnitt. Det är knappast ett once in a lifetime-köptillfälle, men inte heller ett tillfälle då man bör springa ifrån marknaden.

Även Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, säger att det finns goda förutsättningar för ett bra börsår, trots att bolagens vinster kommer minska.

– Vi börjar se ljusglimtar i konjunkturen som kan vittna om att avmattningen mjuklandar, samtidigt som räntorna kommer att fortsätta vara låga. Det blir till en gyllene medelväg; okej konjunktur, låga räntor. TINA, there is no alternative, och FOMO, fear of missing out, är verkligen nyckelord här, säger hon och fortsätter:

–  Frågan är dock om mjuklandningen i konjunkturen redan prisats in i och med höstens uppgångar. Jag tror vi kan få se en svagare avslutning och start på 2020 men tror ändå att aktier är ett bra val även nästa år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets