Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Spotify backar Facebooks kryptovaluta

2019-06-18 12:03
Foto: AP Photo/Andrew Harnik, File/TT

Facebook presenterade på tisdagen det omtalade fintech-projektet Libra, en kryptovaluta som "ska bygga ett nytt finansiellt system för online-överföringar". Ett av bolagen i konsortiet kring Libra är svenska Spotify.

Den blockkedjebaserade kryptovalutan Libra har utöver Spotify fått stöd av bland annat Visa, Mastercard, Paypal, Ebay och Uber. Valutan ska underlätta för bolagen att nå användare i områden som har lågt utbud av finansiella tjänster, skriver streamingbolaget.

Libra tros kunna bli en utmanare till Swish, Klarna och andra fintech-bolag som tagit upp kampen med banker och betalkortsföretag i jakten på transaktionsavgifter. Facebook kommer att upprätta ett nytt dotterbolag, Calibra, för att bygga digitala plånböcker där användare kan förvara pengar i Facebooks appar, skriver det sociala medie-bolaget.

Valutan kommer att vara kopplad till en korg med riktiga valutor och ska alltså inte ha volatilitetsrisker likt andra kryptovalutor som bitcoin och inte gå att spekulera i. Lanseringsdatum för Libra väntas bli någon gång under nästa år, skriver Facebook.

Skälet bakom den nya valutan tros vara möjliggörandet av transaktioner mellan användare av Facebooks meddelandeappar Messenger och Whatsapp, samt för köp inuti appar som Facebook-plattformen och Instagram, som också ägs av den sociala mediejätten.

Tech-bolagens intresse för att erbjuda bank- och transaktionstjänster grundar sig i möjligheten att kringskära tredjeparter genom egna digitala plånbokslösningar för direktbetalningar och Klarna-liknande konsumentlån, men också för att med Swish-liknande tjänster ta kontroll över transaktionsflöden via populära meddelandeappar i användarnas telefoner.

I Asien kontrollerar både internetkonglomeratet Tencent och e-handlaren Alibaba ett flertal spinoff-bolag med verksamheter inom fintech.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom