Spotify backar Facebooks kryptovaluta

Facebook presenterade på tisdagen det omtalade fintech-projektet Libra, en kryptovaluta som "ska bygga ett nytt finansiellt system för online-överföringar". Ett av bolagen i konsortiet kring Libra är svenska Spotify.
Spotify backar Facebooks kryptovaluta - zuckerberg-facebook-700_binary_6951117.jpg

Den blockkedjebaserade kryptovalutan Libra har utöver Spotify fått stöd av bland annat Visa, Mastercard, Paypal, Ebay och Uber. Valutan ska underlätta för bolagen att nå användare i områden som har lågt utbud av finansiella tjänster, skriver streamingbolaget.

Libra tros kunna bli en utmanare till Swish, Klarna och andra fintech-bolag som tagit upp kampen med banker och betalkortsföretag i jakten på transaktionsavgifter. Facebook kommer att upprätta ett nytt dotterbolag, Calibra, för att bygga digitala plånböcker där användare kan förvara pengar i Facebooks appar, skriver det sociala medie-bolaget.

Valutan kommer att vara kopplad till en korg med riktiga valutor och ska alltså inte ha volatilitetsrisker likt andra kryptovalutor som bitcoin och inte gå att spekulera i. Lanseringsdatum för Libra väntas bli någon gång under nästa år, skriver Facebook.

Skälet bakom den nya valutan tros vara möjliggörandet av transaktioner mellan användare av Facebooks meddelandeappar Messenger och Whatsapp, samt för köp inuti appar som Facebook-plattformen och Instagram, som också ägs av den sociala mediejätten.

Tech-bolagens intresse för att erbjuda bank- och transaktionstjänster grundar sig i möjligheten att kringskära tredjeparter genom egna digitala plånbokslösningar för direktbetalningar och Klarna-liknande konsumentlån, men också för att med Swish-liknande tjänster ta kontroll över transaktionsflöden via populära meddelandeappar i användarnas telefoner.

I Asien kontrollerar både internetkonglomeratet Tencent och e-handlaren Alibaba ett flertal spinoff-bolag med verksamheter inom fintech.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco