Heja Sverige

Det finns en pessimism kring Sverige som inte tar någon som helst hänsyn till vår förmåga att som land lösa de problem vi ställs inför. Det kommer självklart att ta tid men jag är övertygad om att Sverige om 20 år är ett bättre land än idag, där teknikutveckling, tillväxt och företagande kommer att vara nycklarna till framgång.
Heja Sverige - Kristersson Salen montage

Jag inser att många som anser att Sverige redan är förlorat inte ens vill börja läsa en krönika med den här ingressen men hear me out!

Att vara negativ kring Sveriges utveckling har blivit något av en nationalsport. Vi ser det i tidningarna, det politiska spelet ägnar sig åt fingerpekande och triangulering istället för att gemensamt ta tag i de stora frågorna, vi tycks aldrig komma med i Nato, det sprängs och skjuts hej vilt, elpriserna rusar i spåren av en oansvarig energipolitik och skolan har enorma utmaningar att hantera segregationen.

Men Sverige har haft massiva problem förr som vi hanterat: Utarmningen efter Karl den XII:s vettlösa krig mot Ryssland, den korrumperade tiden med Hattar och Mössor på 1700-talet (då de svenska regeringarna i princip alltid var köpta av främmande makt), förlusten av Finland till Ryssland 1809, missväxt, svält och utvandring på 1800-talet, två världskrig, 1970-talets baksmälla efter oljekris och företagsflykt efter finanskrisen i början av 1990-talet, för att nämna några. Ur alla dessa kriser reste vi oss starkare.

Vi lever i en tid då det bästa ofta tenderar att bli det godas fiende och där media och politik i symbios blir allt mer kortsiktiga och problemorienterade. Men utöver att peka ut de uppenbara problem som Sverige har, behöver vi också förstå var vi som land vill vara om 20 år. En vision om man så vill. Jag har några tankar:

Vår framgång bygger på företagande

Företag genererar det välstånd som politiker sedan generöst fördelar. Genom att anställa, exportera och betala skatt på löner och vinster är företagen nyckeln till Sveriges framgång. Dessutom är vi bra på företagande (till och med bättre än Danmark!): Sverige har en unik mängd internationellt framgångsrika företag sett till befolkningens storlek.

Företag ger oss också något att vara stolta över, ett IKEA-varuhus här, en Volvo-bil där och ett Spotify-konto hos de flesta. Bland det mest inspirerande jag får göra i mitt jobb är att träffa entreprenörer som söker kapital. Det är en aldrig sinande ström och även om alla inte kommer att lyckas så kommer ett stort startfält att ge fler som når hela vägen. En annan uppmuntrande reflektion är också att allt fler som vill bli företagare har invandrarbakgrund.

Här kan staten fortsätta stimulera företagande genom rimliga skatter, ett fungerande samhälle (mer om det nedan) och stimulanser som investeraravdrag för företag när de investerar i nystartade företag (finns redan för privatpersoner). På det här sättet kommer nya jobb att skapas och tekniker att utvecklas som inte bara kan lösa samhällsproblem utan också ge oss ett försprång mot andra länder.

Kort sagt: företag är en kraft för gott, utnyttja det!

Vi har stora problem – men vi kommer att reda ut dem

En olycklig kombination av dålig integration och en tandlös kriminalpolitik har lett till en våldsspiral som tycks ha eskalerat bortom kontroll. Det kommer inte att redas ut i en handvändning. MEN regeringen har tillsatt en spärreld av utredningar och det är min förvissning att när den här mandatperioden börjar lida mot sitt slut så kommer Sverige att ha vänt utvecklingen.

Detta sätter naturligtvis sökarljuset på det svenska utredningssystemet som man kan argumentera för maler för långsamt. MEN här tittar regeringen på att införa olika snabbspår och inte minst statsministern själv har lyft frågan vid flera tillfällen.

Vårt energisystem har, efter mindre väl genomtänkt nedläggning av kärnkraftsreaktorer i både Sverige och Tyskland, blivit i det närmaste helt oförutsägbart (i skrivande stund kostar en kilowattimme 160 öre). MEN häromveckan presenterades ett tillägg till Tidöavtalet med fokus på att så snabbt som möjligt skapa förutsättningar för ny kärnkraft genom att undanröja ett antal legala hinder. Vattenfall har också meddelat att man skall börja projektera för nya reaktorer i Ringhals som väntas stå klara 2035 vilket ryms väl inom 20-års visionen.

De allra flesta vill göra rätt

Integrationsproblematiken är en annan fråga att ta tag i. Den spiller över till exempel i skolfrågorna och kriminaliteten. MEN samtidigt tenderar debatten ofta till att bli onyanserad: likaväl som det finns rötägg är de flesta personer som invandrat till Sverige laglydiga, arbetsamma och vill göra rätt för sig. De har dessutom oftast mycket litet till övers för rötäggen. Sanningen att säga skulle Sverige fungera mycket sämre utan den här gruppen.

Nyckeln blir att ta till hårda tag mot de som missköter sig och samtidigt skapa så bra förutsättningar som möjligt för de som inte gör det (till exempel genom att se över nuvarande minimilöner). Att komma till rätta med detta är ett huvudnummer för regeringen.

Kort sagt: Rom byggdes inte på en dag men vi kommer att se stora förbättringar inom ett antal kritiska områden under den här mandatperioden, inte minst för att det här regeringsunderlaget faktiskt har en majoritet i riksdagen, något vi inte sett sedan 2010.

Ryck upp er!

Vad är egentligen värt något? I globalismens (som nota bene också fört bra saker med sig) och globalisternas fotspår har det egna landet inte sällan blivit någonting suspekt. På 20 år har man i USA sett hur andelen av befolkningen som definierar sig patrioter sjunkit från 70% till 30%. Vilsna politiker, polariserande särintressen och medier som fokuserar på problem snarare än på lösningar har alla bidragit till detta. Samhörighet har bytts mot nihilism där grupper uppsåtligt eller slentrianmässigt ställs mot varandra.

Därför är det dags att vi tar oss själva i kragen och tittar på vilka lösningar som finns och hur vi själva kan bidra. Många processer är i rörelse för att adressera de problem vi har men det behövs också en vision om vilket Sverige vi vill se om 20 år, en berättelse som både är konkret och något värt att sträva mot. Här har regeringen en viktig uppgift. Vi har hanterat problem förr och vi kommer att göra det den här gången också.

Heja Sverige!

Staffan Salén är företagare och VD för Salénia AB.  

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla krönikor

Innehåll från annonsör