Vänta med Estlands största börsbolag

ANALYS Nu försöker Tallink att ro iland tillväxt utanför fartygen, bland annat via en Burger King-franchise i Baltikum.

VÄNTA Estlands största börsbolag är rederiet Tallink, med ett börsvärde på omkring 7 miljarder kronor. Bolaget driver ett antal färjelinjer över Östersjön under välkända varumärkena Silja Line och Tallink. Aktien har varit noterad i Tallinn sedan 2005, och sedan december i fjol är aktien också sekundärnoterad i Helsingfors.

Men nu sysslar Tallink inte egentligen med fartyg; de är på ett sätt till för att hålla huvudverksamheten flytande – restauranger och butiker.

För att öka tillväxten ser sig Tallink om efter nya möjligheter och satsar på att använda sin omfattande erfarenhet av att driva såväl restaurang som butik.

Sedan tidigare har bolaget ett par franchise för bland annat klädkedjan Esprit i Baltikum, men den senaste och största satsningen kom i september då Tallink tecknade avtal om franchise för Burger King i hela Baltikum, en av de sista vita fläckarna i Europa för världens näst största hamburgerkedja efter McDonald’s.

Tallink håller också på att trimma kapitalstrukturen och delade i år ut 5 eurocent per aktie och i december kommer ytterligare 7 eurocent i en extra utdelning.

För tredje kvartalet förbättrade Tallink sina resultat som dock tyngs av en svag svensk krona och tuffare konkurrens mellan Helsingfors och Tallinn. Under 2020 bör bolaget kunna fortsätta förbättra resultat även om man inte bör räkna med att tidigare nivåer nås.

Med vår prognos för 2020 ligger bolagets p/e-tal på 12,5 vilket för ett bolag med stora reala tillgångar, starkt kassaflöde och ett öga på nya expansionsmöjligheter gör aktien intressant på lite sikt. Tills planerna framöver blir tydligare blir dock rekommendationen att vänta.

Detta är en kortversion av Torsk på hamburgare. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets