Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Därför faller Londons bopriser

2017-04-25 09:25
Foto: All over press

Inte sedan finanskrisen har Londons bostadspriser fallit så mycket. Här är orsakerna bakom pristappet.

Det senaste året har bopriserna i London sjunkit med 1,5 procent. Det skriver CNBC och pekar på statistik från Rightmove.

Bakom pristappet ligger en höjd stämpelskatt, politisk osäkerhet i kölvattnet av Brexit-omröstningen, en inhemsk ekonomisk osäkerhet samt ett överskott av nya lyxbyggen. Till detta läggs skyhöga värderingar.

Våren är vanligtvis en tid av hög aktivitet på bomarknaden, men Theresa Mays uttalande om ett nyval kommer troligtvis leda till en ansträngd bomarknad även under våren, enligt fastighetsexperten Henry Pryor.

"Vårmarknaderna har destabiliserats av stora politiska händelser de senaste tre åren och 2017 är på väg åt samma håll", skriver han i ett mejl till CNBC.

Han menar vidare att en stark konkurrens på lånemarknaden kommer att leda till billiga lån fram till åtminstone årsskiftet, vilket ger stöd till bostadsmarknaden. Men det kan komma en kraftig smäll när det inte går att pressa räntorna mer. Dessutom kan sentimentet kylas än mer av att det pratas om ytterligare skatteökningar.

Siffrorna om fallande bostadspriser kommer samtidigt som andra siffror pekar på en avmattning i konsumtionen. Bland annat visade den brittiska detaljhandelsförsäljningen röda siffror för mars.

Elin Hanspers

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom