Svenska Brexit-köpare

DATA Brexit fortsätter påverka Storbritanniens kommersiella fastighetsmarknad, där London mår klart bättre än övriga landet, enligt Datscha. Bland de utländska köpare som lockats av osäkerheten finns två Stockholmsnoterade bolag.

Brexit fortsätter att påverka Storbritanniens kommersiella fastighetsmarknad, där värdet som omsatts i större transaktioner var ned hela 40 procent i första kvartalet 2019 mot samma period i fjol. Londonmarknaden har den senaste tiden klarat sig bättre, med internationellt kapitalinflöde från bland annat Stockholmbörsens största fastighetsbolag.

Det framgår av en ny rapport från fastighetsdatabolaget Datscha.

BALDER PASSAR PÅ I ETT LONDON SOM BROMSAR MINDRE

Londonmarknadens transaktionsvolym minskar med 11 procent i det gångna första kvartalet mot samma period i fjol, enligt Datscha.

– London har alltid setts som trygg marknad och kommer antagligen att fortsätta att vara finanscentrum nummer ett i Europa. Sedan finns de även de som tror att London kommer att förlora sin ställning efter Brexit, kommenterar Datschas globala analyschef Kristina Andersson statistiken och fortsätter:

– En anledning till att transaktionsmarknaden ändå hålls uppe är att pundet försvagats. Det har gjort att det dykt upp investerare från asiatiska länder och USA, vilka främst investerar i London.

Över 60 procent av investeringarna i Londonmarknaden kommer från utländskt kapital under det första kvartalet, upp från 55 procents andel i fjolårskvartalet.

En av de utländska Londonköparna i Datschas statistik är Stockholmsbörsens största fastighetsbolag Balder. Balder vågade sig på ett fastighetsköp för 75 miljoner pund, motsvarande dryga 850 miljoner kronor, i januari då bolaget köpte fastigheten 8 Fenchurch Place i centrala London av franska kapitalförvaltaren Amundi. Fastigheten på runt 9 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta har ett årligt hyresvärde på 4,4 miljoner pund, enligt Datscha. Vi pratar således 90 000–100 000 kronor kvadraten i köpeskilling.

I den bredare totala brittiska fastighetsmarknaden fortsätter Stockholmsbörsens hotellnischade fastighetsbolag Pandox att köpa på sig fler hotell. Under 2018 slog bolaget bland annat till med Midland Manchester för motsvarande 1,2 miljarder kronor samt skotska Radisson Blu Glasgow för motsvarande en bit under 500 miljoner kronor.

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

| HandlaBalder är ett fastighetsbolag. Störst inriktning sker mot förvaltning och vidareutveckling av kommersiella fastigheter runtom den nordiska marknaden. Idag utvecklar och förvaltar bolaget fastigheterna med en långsiktig vision att vara en aktiv och långsiktig ägare. Fastighetsinvesteringarna återfinns huvudsakligen i större städer och tillväxtområden.Bolaget grundades 2005 och har idag sitt huvudkontor i Göteborg.