Avanzas vd: ”Covid-19 har gjort att folk tagit tag i sitt sparande”

Vi har haft flera år med bra tillväxt men att 2020 skulle börja så här bra trodde jag inte, säger Avanzas vd Rikard Josefson i en intervju med Affärsvärlden.

När första halvårets böcker stängts uppger Avanzas vd Rikard Josefson för Affärsvärldens reporter att han är mycket stolt och nöjd.

— Det finns inget som vi inte uppnått eller överträffat, säger han.

På tisdagsmorgonen släppte Avanza sin andra kvartalsrapport för året och den var tydligt bättre än analytikernas förväntningar. Så väl antal kunder som rörelseresultat och totala intäkter såg betydliga förbättringar jämfört med samma period föregående år.

Överträffade även egna förväntningarna

— Att vi skulle få in så här mycket kunder är jag förvånad över. Vi har haft flera år med bra tillväxt i kundbasen, men att 2020 skulle börja så här bra trodde jag inte.

Rikard Josefson tror att Corona-krisen i hög grad bidrag till Avanzas starka tillväxt.

— Jag tror att Covid-krisen har gjort att sparande har blivit viktigare. Folk har känt mycket otrygghet kring sitt jobb och privatekonomi, och många har också haft tid att ta tag i sitt sparande när man suttit hemma mycket. Det har gjort att många sökt sig till Avanza.

Att krisen snart skulle blåsa över och det ekonomiska läget snabbt förbättras är inget som Avanzas vd tror är särskilt sannolikt.

Tror på fortsatt volatilitet och osäkerhet

— Om man följer nyheterna och tittar på andra länder finns det väl inte så mycket som pekar på att det kommer bli bättre i det korta perspektivet. Jag tror att volatiliteten och osäkerheten är kvar.

Och även när krisen blåst över tror Rikard Josefson inte att ekonomiska osäkerheten och otryggheten kommer försvinna.

— Det vi sett i krisen är bara toppen på ett isberg. Om man tittar på socialförsäkringssystemet de senaste 30 åren så inser man hur lite pengar folk faktiskt får idag om man blir av med jobbet eller blir sjukskriven, säger han och fortsätter:

— Många inser nu därför att man i dagens Sverige måste ta ansvar för sitt eget sparande, och så kommer det fortsätta vara.

Rikard Josefson ser ingen anledning att vara oroligt att Avanzas starka marknadsposition med rekordbra siffror är hotad. Han menar att Avanza har alla förutsättningar att prestera väl, och att bolaget gång på gång höjt ribban. Den största risken säger han är att man lutar sig tillbaka istället för att utmana. Ska man tro aktiemarknadens initiala reaktion på rapporten är den risken liten.