Åklagaren yrkar på långa straff i Allra-härvan

Åklagarna vill att ledningen för finansbolaget Allra döms till långa fängelsestraff. Vd:n Alexander Ernstberger bör dömas till sju år, enligt slutpläderingen.
Åklagaren yrkar på långa straff i Allra-härvan - ernstberger-allrs-70_binary_6974323.jpg

Det står klart att de åtalade i Allra-härvan har gjort medvetet dåliga affärer för att berika sig själva på pensionsspararnas bekostnad och att de har gjort vad de kunnat för att dölja upplägget. Det framhöll åklagarna när de summerade målet i Stockholms tingsrätt.

– Syftet var att göra förmögenhetsöverföringar snarare än något annat, sade Markus Hellsten, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten, i sin slutplädering.

Yrkar på fängelse

Målet handlar främst om trolöshetsbrott, att de åtalade har missbrukat sin förtroendeställning gentemot Pensionsmyndigheten och pensionsspararna, och om ett mutbrott.

– Det högsta som är möjligt att döma ut för brottslighet av det här slaget är sex plus två år, sade kammaråklagare Thomas Hertz i rätten.

Han anser att Allras vd Alexander Ernstberger samt ytterligare en person, som står åtalade för medhjälp till trolöshetsbrottet, bör dömas till sju års fängelse vardera. Övriga två åtalade bör dömas till fem till sex, respektive minst fyra års fängelse. Ernstberger och ytterligare två personer riskerar också näringsförbud i upp till tio år. Samtliga åtalade nekar till brott.

Det har gått drygt två år sedan Allra kastades ut från premiepensionssystemets fondtorg. Huvudförhandlingen har pågått i snart två månader.

Skada för pensionssparare

Det handlar om värdepapper som köpts in via bolaget Oak Capital till Allras (tidigare Svensk fondservice) fonder till ett, enligt åklagarna, allt för högt pris.Affärerna har dessutom villkorats av att Allra-grundarna skulle få sälja aktier i Svensk fondservice i ett bolagsupplägg, till Oak Capital för 100 miljoner kronor – något som enligt åtalet utgör en muta.

Allra betalade Oak Capital en ersättning på 170 miljoner kronor för att förmedla värdepappersaffärerna. Pensionsmyndighetens ombud pläderade för att en marknadsmässig ersättning vid tidpunkten skulle ha varit mellan 500 000 och en miljon kronor. Målsägarna anser också att det inte alls var nödvändigt att göra affären med en mellanhand.

Priset på aktierna som Allra-grundarna sedan sålde byggde på att Svensk fondservice var värt runt 1,6 miljarder kronor. Enligt målsägarna var en rimlig värdering omkring 300 miljoner kronor.

Skadan för pensionsspararna som hade pengar i fonderna har uppgått till minst 137 miljoner kronor, enligt åklagarna.

– Effekten kommer att bli påtaglig för de här drygt 100 000 pensionsspararna den dag de ska gå i pension, sade kammaråklagare Thomas Hertz.

Fakta Allra

Allra grundades 2008 under namnet Svensk fondservice. Bolaget fick 2013 kritik av Konsumentombudsmannen (KO), som krävde att Svensk fondservice ändrade sina aggressiva försäljningsmetoder.

I september 2013 bytte man namn till Allra.

I februari 2017 stoppade Pensionsmyndigheten alla nyplaceringar i Allras fonder i premiepensionssystemet, efter upprepande klagomål från sparare. En månad senare polisanmälde myndigheten Allra, som enligt pensionsmyndighetens utredning har ägnat sig åt stora interna transaktioner utan att kunna motivera hur de gagnat spararna.

Också revisionsföretaget Deloitte, som 2016 granskade bolagets räkenskaper, anmälde Allra till Ekobrottsmyndigheten.

Den 1 oktober 2018 väcktes åtal mot fyra personer, däribland Allras vd Alexander Ernstberger.

Ytterligare en förundersökning pågår som rör Allra-koncernen i Luxemburg dit fonderna flyttade efter namnbytet från Svensk fondservice.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco