Pensionsmyndigheten stämmer SEB – krävs på en halv miljard

Pensionsmyndigheten kräver SEB på 470 miljoner kronor för "underlåtenhet att agera" under Allra-härvan. Storbanken var förvaringsinstitut för Allras fonder, men har inte uppfyllt sina kontrollskyldigheter, anser myndigheten som lämnat in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt.
Pensionsmyndigheten stämmer SEB – krävs på en halv miljard - Namnlös design (19)
SEB var förvaringsinstitut för Allras fonder under 2012. Foto: TT

Det är två år sedan fondbolaget Allras grundare Alexander Ernstberger och tre andra Allra-profiler dömdes till mellan fyra och sex års fängelse i Svea Hovrätt. Pensionsmyndigheten har sedan dess intresserat sig för bankernas roll i härvan.

Krävs på halv miljard

Pensionsmyndigheten stämmer nu SEB på 470 miljoner kronor plus ränta. Storbanken var förvaringsinstitut för Allras fonder och kraven avser transaktioner som skedde under 2012, då Allra gick under namnet Svensk Fondservice.

”Vi stämmer SEB då vi anser att bolaget inte har fullgjort sina skyldigheter som förvaringsinstitut för Allras fonder. Vi har valt att gå vidare i den här delen för att ge drabbade pensionssparare och pensionärer ersättning för den skada de har orsakats”, säger Lena Aronsson, chefsjurist på Pensionsmyndigheten, i en kommentar.

Skadade pensionsspararna

I ett pressmeddelande skriver myndigheten att SEB brustit i sitt ansvar som förvaringsinstitut.

”På grund av SEB:s underlåtenhet att agera och därmed uppfylla sina lagstadgade kontrollskyldigheter, skadades pensionsspararna”, skriver Pensionsmyndigheten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets