Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

H&M stämmer Håkan Magnus

2017-04-05 09:36
Karl-Johan Persson, vd för H&M. Foto: IBL

Klädkedjan H&M stämmer en mindre konfektionsbutik för att bolaget använder bokstäverna HM i sin marknadsföring.

Ett av världens ledande modeföretag, H&M, stämmer en mindre internetbutik vid Stockholms tingsrätt för att den kallar sig HM Fur.

HM Fur bedriver handel med kläder i päls och säljer bland annat jackor, mössor och accessoarer. Bolaget startade 2015 under bolagsnamnet HM Fur och har enligt uppgift till H&M sitt ursprung hos en av de större pälshandlarna i Sverige, Sophie Ericsson Päls.

HM Fur respektive HMfur.com är förväxlingsbara med HM-märkena och svarandena utnyttjar HM-märkenas renommé, skriver H&M:s jurister vid Lindahls advokatbyrå, Henrik Wistam och Petter Larsson i stämningsansökan som lämnades in 22 mars i år. Därigenom orsakas skada på HM-märkenas funktioner och svarandena gör således varumärkesintrång, menar de.

H&M kritiserar också att pälsbolaget har använt HM-kännetecknet på bilar. Bilarna har märkts med texten HM Fur.com med HM i rött och åtminstone en bil har parkerats utanför H&M:s butik på Drottninggatan i Stockholm.

- De vill ha en miljon kronor av mig och alla mina domäner och de vill ha dem kostnadsfritt, kommenterar Marcus E Ericsson, styrelseledamot vid Carl Philippe AB som kontrollerar HM Fur.

Enligt Marcus E Ericsson är en av orsakerna till att H&M tar till en stämningsansökan att H&M inte vill associeras med försäljning av pälskläder. Ericsson menar för sin del att H&M säljer kläder och skor av skinn och läder, som också har animaliskt ursprung.

- De säljer ju själva miljoner skinnprodukter.

Men varifrån kommer bokstäverna H och M i ditt företagsnamn?

- Från Håkan Magnus, efter min far.

Enligt H&M:s inlaga till tingsrätten är ett vite om 500 000 kronor tillräckligt för att svarandena ska följa det förbud mot att använda H&M-snarlika varumärken som klädjätten vill att rätten beslutar om.

Calle Froste

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom