H&M stämmer Håkan Magnus

Klädkedjan H&M stämmer en mindre konfektionsbutik för att bolaget använder bokstäverna HM i sin marknadsföring.

Ett av världens ledande modeföretag, H&M, stämmer en mindre internetbutik vid Stockholms tingsrätt för att den kallar sig HM Fur.

HM Fur bedriver handel med kläder i päls och säljer bland annat jackor, mössor och accessoarer. Bolaget startade 2015 under bolagsnamnet HM Fur och har enligt uppgift till H&M sitt ursprung hos en av de större pälshandlarna i Sverige, Sophie Ericsson Päls.

HM Fur respektive HMfur.com är förväxlingsbara med HM-märkena och svarandena utnyttjar HM-märkenas renommé, skriver H&M:s jurister vid Lindahls advokatbyrå, Henrik Wistam och Petter Larsson i stämningsansökan som lämnades in 22 mars i år. Därigenom orsakas skada på HM-märkenas funktioner och svarandena gör således varumärkesintrång, menar de.

H&M kritiserar också att pälsbolaget har använt HM-kännetecknet på bilar. Bilarna har märkts med texten HM Fur.com med HM i rött och åtminstone en bil har parkerats utanför H&M:s butik på Drottninggatan i Stockholm.

– De vill ha en miljon kronor av mig och alla mina domäner och de vill ha dem kostnadsfritt, kommenterar Marcus E Ericsson, styrelseledamot vid Carl Philippe AB som kontrollerar HM Fur.

Enligt Marcus E Ericsson är en av orsakerna till att H&M tar till en stämningsansökan att H&M inte vill associeras med försäljning av pälskläder. Ericsson menar för sin del att H&M säljer kläder och skor av skinn och läder, som också har animaliskt ursprung.

– De säljer ju själva miljoner skinnprodukter.

Men varifrån kommer bokstäverna H och M i ditt företagsnamn?

– Från Håkan Magnus, efter min far.

Enligt H&M:s inlaga till tingsrätten är ett vite om 500 000 kronor tillräckligt för att svarandena ska följa det förbud mot att använda H&M-snarlika varumärken som klädjätten vill att rätten beslutar om.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.