Bättre bevakning gynnar bra bolag

En ny del av Affärsvärlden är IPO-guiden. Det är tjänst som startades 2017 av dåvarande SvD Börsplus med målet att granska alla noteringar.
Bättre bevakning gynnar bra bolag - benson-600
Peter Benson.

Bakgrunden är enkel. Intresset för börsnoteringar är stort men bevakningen har stora brister.

Det säger en hel del att norska Pexips börsnotering torsdagen 14/5 övertecknades mer än 20 gånger. Investerarna var alltså beredda att köpa aktier för över 40 miljarder kronor att jämföra med ett erbjudande på 2 miljarder. Det är alltså inga småpengar som söker sig till börsnoteringar. Trots det är bevakningen alltså skral.

  • Ekonomimedia inskränker sig, med undantag för Affärsvärlden, till enstaka nedslag och analyser på ett fåtal större bolag.
  • Banker och mäklare bevakar nästan aldrig nya börsbolag. Undantaget är när de själva är IPO-rådgivare men då är de partiska och håller dessutom, av regelskäl, sina analyser hemliga för alla utom institutionerna.
  • IR-tjänster som Laika med Investerarbrevet, Nyemissioner.se, IPO.se med flera är ofta informativa och snygga. Men det ska ses som reklam betalat av bolagen själva, inget annat.
  • Betalanalyser har samma trovärdighetsproblem. Det är bolaget som är kunden. Investeraren är snarare produkten.
  • Sociala medier vimlar av bloggar och chattrådar som tar upp även små IPO-er men kvaliteten och ärligheten svajar och det ges aldrig någon samlad bild.

Uppdraget för Affärsvärldens IPO-guide är att granska alla noteringar med investerarnas bästa för ögonen. IPO-guiden ska vara en självklar hållplats för alla (kloka) investerare som överväger att teckna aktier i en börsnotering.

IPO-guiden finansieras av Affärsvärlden via annonser och med Spotlight Stock Market som kommersiell partner. Ett uttalat syfte för IPO-guiden är också att driva på bolag, rådgivare, handelsplatser, investerare och andra marknadsaktörer mot högre kvalitet.

Men viktigast är så klart nyttan för dig som investerare.

Den ena huvudnyttan är att få snabbast möjliga överblick över alla relevanta fakta om en aktuell börsnotering. Att läsa prospekt tar mycket tid och den tiden kan du ofta spara in med ett besök på IPO-guiden.

På IPO-guiden ser du alla basfakta om ett erbjudande samt alla eventuella ”flaggor” som uppdagats i Affärsvärldens granskning. Affärsvärlden graderar inte flaggorna och ofta är de inte särskilt allvarliga. Flaggor kan jämställas med anmärkningar vid en fastighetsbesiktning. Viktigt att känna till men inte något som behöver hindra en affär. Är flaggorna många eller allvarliga bör man dock vara försiktig.

Grafiken ovan visar sambandet mellan relativ kursutveckling (mätt mot OMXS30) och antalet flaggor för omkring 250 granskade noteringar.

Storleken på varje bubbla motsvarar antalet bolag som fått respektive antal flaggor.

Sambandet är tydligt – många flaggor är förknippat med usel kursutveckling.

VAD GRANSKAR IPO-GUIDEN EGENTLIGEN?

IPO-guiden granskar erbjudandet och själva noteringen samt om bolaget verkar börsfäigt. IPO-guidens granskning omfattar inte aktievärderingen eller verksamheten per se.

VILKA NOTERINGAR SKA JAG TECKNA?

Via IPO-guiden finns länkar till Affärsvärldens aktieanalyser med rekommendationer om man ska teckna en viss aktie eller ej. Det är bara du som är betalande prenumerant som kan ta del av alla dessa aktieanalyser.

VAR KAN JAG HITTA ALL INFORMATION?

  • Alla aktuella och nyss avslutade noteringar hittar du snabbast här.
  • Bredvid där finns fliken till IPO-guidens Screener för att söka bland över 200 noteringar som kan sorteras och jämföras på alla ledder och bredder.
  • Motsvarande screener finns även för alla rådgivare.
  • Via alla sidor eller via IPO-guidens sökruta når du till de unika bolagssidor där all info samlas om respektive notering.

Och i tillägg till IPO-guidens öppna granskningar så får Affärsvärldens prenumeranter alltså tillgång till analysredaktionens oberoende syn på om en notering är värd att teckna eller ej. I skrivande stund finns bara en enda pågående teckningsperiod och det är i lilla Biofrigas som analyseras i detta nummer av Affärsvärlden.

Pexips börsnotering övertecknades 20 gånger. Investerarna ville alltså köpa aktier för över 40 miljarder.

Till sist några ord om noteringsåret 2019 som alltså summeras i detta nummer av Affärsvärlden. Några observationer.

  • Ett ovanligt bra år för mikrobolag. Vi vet inget annat år då småbolagen gått så mycket sämre än mikrobolagen. Småbolagsutvecklingen var så usel att vi valde att inte kora någon kvalitetssegrare bland rådgivare vid småbolagsnoteringar 2019.
  • Quickbit sticker i ögonen. Bästa småbolaget kursmässigt är det kanske sämsta bolaget med andra glasögon på. Se upp med mysko kryptoaffärer.
  • Fastigheter var guldkantade papper. K-fastigheter, John Mattson och K2A fastigheter bidrag till att miljardbolagen i snitt gick bättre än övriga noteringar.
  • Sämst bland miljardnoteringarna gick det för jätten Traton. Det var en tysk-svensk parallellnotering av ägarbolaget bakom Scania och MAN. Volkswagen äger alltjämt en förkrossande majoritet och den lilla del som såldes ut har halverats sedan dess. Oväntat tycker vi. Nu är ”Scania” mycket billigare än Volvos aktie.
  • EQT är i en klass för sig. Sveriges klart största notering sedan Telia år 2000. Och förmodligen Sveriges klart mest lönsamma notering på mindre än ett år räknat i värdestegring i miljoner kronor. Att en så stor notering med ett erbjudande på över 12 miljarder kronor mer än dubblas i värde på kort tid är anmärkningsvärt. EQT sticker också ut som principiellt intressant. Det första noterade stora svenska riskkapitalhuset. Investor får se upp, annars kanske lillebror EQT nosar dem i nacken om några år. Juryns stora pris gick därför till EQT. Kombinationen som beskrivs ovan är ju svårslagbar.
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla krönikor

Annons från Trapets