Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Peppar peppar, ta i trä

2019-08-21 18:00

Fortfarande höjs menande ögonbryn här på redaktionen när ett pressmeddelande om ett fastighetsköp utomlands landar i mejlkorgen. Det är en typ av affärer som påminner om 1990-talskrisen, som välte det svenska bankväsendet, ledde till en djup lågkonjunktur, 500 procents ränta och arbetslöshet.

Det hela började med att fastighetsbolaget Allhus inte kunde betala tillbaka ett lån på en kontorsfastighet i London. Långivaren Nyckeln åkte på en kreditförlust. Resten är historia.

– Vi borde ha låtit bli utlandet. Men på den här tiden betedde sig svenskarna som vildar när de köpte utomlands, sade Allhus ägare Leif Nordqvist i Dagens Industri.

Svenska fastighetsbolag köper nu utomlands i en takt och omfattning som inte setts sedan förra stora boomen, för 30 år sedan. Då som nu var det mer attraktiva affärsmöjligheter och bättre riskspridning som var skälen. Även om det är både lätt och frestande att dra paralleller så är det en helt annan värld än för tre decennier sedan.

– Precis som för industribolag som Atlas Copco eller Alfa Laval finns det inget hinder för fastighetsbolagen att växa på fler marknader. För vår del ser vi fler investeringsmöjligheter utomlands, och anser också att det är bra att sprida affärsriskerna på fler marknader snarare än att ha alla tillgångar i ett land, säger Balders huvudägare och vd Erik Selin i reportaget på sidan 14.

Riskerna finns kvar, men fastighetsbranschen har förändrats och professionaliserats, i alla led. Så det ska nog gå bra.

Årets ledare

I fjol blev det Volvos vd Martin Lundstedt. Vem blir Årets ledare 2019? Nu drar juryarbetet igång för Sveriges tyngsta ledarskapspris. Den 6 november avslöjas vinnaren.

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet