Rör inte mitt kontor!

Rör inte mitt kontor! - 04_Erik_Wahlin_binary_6890517.png

”Ett fantastiskt kontor! Järngrepp på marknaden, otroligt framgångsrikt. Jag var ute och åt lunch med kontorschefen, han morsade på alla, är verkligen en del av lokalsamhället.”

Handelsbankens vd Anders Bouvin är nyss hemkommen från filialen i småländska Ljungby när han intervjuas av Affärsvärldens Göran Lind.

Anders Bouvin har alltså inga planer på att skrota eller banta kontorsnätet. Verkligen inte. När konkurrenterna centraliserar och outsourcar så ökar behovet av personliga möten, och Handelsbankens affärsmodell blir om möjligt ännu starkare.

Handelsbanken är den bank i världen med högst kreditrating och dessutom den högst värderade banken i Europa mätt per vinstkrona. För den som bara läser rubrikerna i svensk affärsmedia förmedlas en helt annan bild. En del av kritiken har handlat om Anders Bouvins ledarskap, som skulle ha fått kommunikationschef Katarina Grönwall att lämna banken efter bara ett halvår. En annan om den brittiska och svenska finansinspektionens kritik mot rutiner för att förebygga och motverka penningtvätt, samt kreditgivningen i bankens brittiska verksamhet.

Till det en aktie som på senare tid släpar efter inte minst konkurrenten Swedbank. Det verkliga bekymret med det är varken FCA eller oro för Bouvins ledarskap, utan Handelsbankens ökande kostnader. Regulatoriska krav och digitalisering är dyrt, men det är ju samma för alla banker. Men nu tycks det som att Handelsbankens omfattande kontorsnät också kostar mycket pengar.

Anders Bouvin verkar inte så orolig. Han ser kostnaderna som investeringar, en del av en tillväxtstrategi. Och kontoren offrar han givetvis inte. Handelsbanken är absolut inte en dussinbank, och lär inte bli det heller.

Bostäder och banker

Apropå svenska banker är deras framgång intimt sammanlänkad med bostadsmarknaden. Faller den faller bankernas vinster. Den som investerar i svenska bankaktier bör därför ha en positiv syn på den svenska bostadsmarknaden. Hur den mår? Läs på sidan 14.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets