Mat-excesser i Provence

Stjärngastronomi med utsikt över Medelhavet, grillat lamm i en lummig trädgård eller naturvin i Nice. Den som vill äta högklassigt kan följa svenska kockars dolda pärlor i de provençalska bergen.

Provence och franska rivieran Côte d’Azur är som ett klassiskt semestervykort med sina historiska stenbyar, lavendelfält och Medelhavsstränder inramade av palmer och berg. Det milda klimatet gör regionen till Frankrikes motsvarighet till Skåne i Sverige – landets kornbod och mat-mecka. Någon som har influerats av områdets gastronomi är den svenske kocken Mikael Gröndal. Tillsammans med Linus Ahlstedt driver han den sydfransk-präglade snabbmatsrestaurangen Snack Bar i Stockholm och har skrivit kokboken Chez Bettys Provence. Under sin senaste ”okynnesresa” på Rivieran besökte han bland annat sin favoritrestaurang La Merenda i gamla stan i Nice. Det är en krog med tolv platser och provençalsk hemma-matlagnings-känsla.

– Det är ett bra alternativ om man vill äta genuin, sydfransk mat och inte orkar hyra en bil för att köra längre upp i Provence.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här