Övergivna lyxlägenheter blir toppolitisk fråga

Buy and leave - det är namnet på det bostadsfenomen som blivit allt vanligare i Storbritannien. Frågan har nu även blivit ett politiskt slagträ inför det stundande parlamentsvalet.

När Peter Ree försökte bilda en bostadsrättsförening i nyproducerade Heron-fastigheten i London sprang han på ett stort hinder – han kunde inte hitta några grannar. Det beror på ett nytt fenomen som kallas buy and leave, vilket är när bostäder köps enbart som en investering och inte för att bo i.

Enligt Bloomberg står 460 000 brittiska bostäder tomma och ärendet har nu blivit en het potatis inför det kommande valet i maj. Labourpolitikern Tessa Jowell har exempelvis uppmanat lokala myndigheter i London att straffbeskatta alla bostadsägare som låter sina hem stå tomma i över ett år.

– Rika utländska investerare köper upp bostäder i London som de låter stå tomma i stället för att leva i dem, samtidigt som hundratusentals Londonbor är strandsatta i tillfälliga bostäder eller bostadsköer, har hon tidigare sagt enligt Bloomberg.

Närmare hälften av alla som köpte en befintlig bostad i centrala London under fjärde kvartalet 2014 var från utlandet, enligt mäklarfirman Strutt & Parker. Under perioden såldes närmare 700 bostäder i området vilket är cirka en tredjedel färre än samma period året innan.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.