5 steg till framgångsrik trading – experten tipsar.

Unga Aktiespararnas VD Tove Zander meddelade i förra veckan att de ser en stor medlemsökning bland unga kvinnor. Även intresset för trading ökar bland unga kvinnor.

Nätmäklaren CMC Markets kan även dem meddela att de ser en ökning bland kvinnor som öppnar ett tradingkonto för att prova på aktiv handel. Gemensamt för många nya kunder är dock det ökade intresset för både utbildning och kunskap i ämnet.

”Det är väldigt roligt att se hur intresset för day trading ökar. Att våra kunder får rätt utbildning och kunskap i vår handelsplattform är oerhört viktigt för oss. Vi försöker kontinuerligt dela med oss av vår kunskap genom att hålla webbinarier och utbildningar i plattformen och annat som är viktigt vid aktiv handel, likaså riskhantering. Vi har också vår podcast ”Björnfällan” som går djupare in på trading. Antalet lyssnare växer hela tiden vilket är ytterligare en bekräftelse på att det finns ett omättat intresse för trading.” säger Chanine Toth, skandinavisk marknadschef på CMC Markets.

1. Välj en handelsplattform- och lär dig den.
Kunskap är nyckeln. Ett stort hinder för många som vill börja med aktiv handel är att de inte kan handelsverktyget i sig. Ta dig tid och gå genom de verktyg som erbjuds på marknaden. Hör med dina ”trading vänner” om vilket verktyg de använder och varför. Det viktiga är att du väljer ett (eller flera) som passar dig och dina behov och sedan ser till att lära dig det ordentligt. Många handelsverktyg erbjuder också löpande utbildning både på nätet och på plats. De fysiska träffarna ger dig också en möjlighet att nätverka med andra som delar ditt intresse för aktiv handel.

”Här kan du uppleva en handelsplattform som day traders använder”

2. Bestäm dig för vad du ska handla – och håll dig till det i början
Traders handlar ofta på flera olika marknader så som aktier, råvaror, valutor och index. Det är omöjligt för en nybörjare att lära sig alla marknader. Välj därför ut någon/några marknader du vill fokusera på och läs så mycket du kan om dessa. Håll dig uppdaterad genom att kontinuerligt läsa tekniska analyser, nyheter, aktieanalyser, följ duktiga profiler i sociala kanaler och lyssna på poddar som diskuterar de marknader du handlar på.

”Lyssna på Björnfällan – En av Sveriges största tradingpoddar”

Sätt upp tydliga mål med din trading
Hur mycket måste du tjäna för att trading ska löna sig för dig? Gör det tydligt för dig själv när du har nått dina mål. Detta hjälper dig att veta vart du är på väg och förändringar kommer inte komma som en överraskning. Sätt upp mål för din handel på dag- och veckobasis och försök hålla dig till dem. 

3. Kom igång och handla
Nu återstår bara att komma igång med tradingen. Hur mycket kapital du ska gå in med är givetvis individuellt och beroende på vad dina mål med handeln är. Det viktiga är att man faktiskt kommer igång med sin trading. Börja smått för att sen öka om man känner sig bekväm. Har man ambitioner att helt försörja sig på day trading är startkapitalet såklart större. MadzTrader, känd trading-profil och krönikör för CMC Markets, har skrivit en matnyttig krönika om vad som krävs om man vill bli day trader på heltid.

 ”Vi kan börja med hur stort kapital man behöver. Meningarna går lite isär beroende på vem du frågar men jag har en ganska bestämd åsikt i frågan.” skriver MadzTrader i sin krönika på CMCMarkets.

4. Identifiera risker och möjligheter i marknaden
Day traders utnyttjar prisförändringar som sker under dagen och stänger ofta sina positioner innan börsen stänger. Det är därför viktigt att identifiera när möjligheten infinner sig, det kan gå snabbt och det gäller att agera i tid. Eftersom prisförändringarna på marknaden kan vara ganska små använder man sig ofta av CFD:er eller andra hävstångsprodukter för att få större effekt av själva prisrörelsen. Oavsett vilken typ av produkt du handlar är riskhantering A och O för att lyckas med trading på lång sikt. Om du väljer att handla med Stop Loss, Garanterad Stop Loss (för att skydda dig mot gap i kursen) eller utan så måste du ta hand om och skydda ditt kapital när dina positioner går emot dig.

”Är man ny på CFD-handel så rekommenderar vi att man förebygger och skyddar sig mot de eventuella riskerna som CFD-handel kan innebära. Garanterad Stop Loss order (”GSLO”) är en försäkring vi erbjuder och som avslutar din position till ditt specifika pris. Försäkringen har en premie men för att vi inte vill att detta i sig ska vara en anledning till att man väljer att inte ta försäkringen så har vi valt att betala tillbaka hela premien om du inte utnyttjar din GSLO.” Avslutar Chanine Toth på CMC Markets.

Riskinformation
Investeringar i CFD:er kan utvecklas såväl positivt som negativt, eventuell förlust kan i vissa fall överstiga insatt kapital.

Riskinformation

Detta är en annons från CMC Markets. Artikeln är inte skriven av Affärsvärldens redaktion. Eftersom det här handlar om en investering i någon form vill vi påminna om att en investering innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. Kapital som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.