ISR bekämpar hiv, cancer och corona – med immunsystemet

Det svenska läkemedelsbolaget ISR har kommit långt i utvecklingen av läkemedel mot hiv, hepatit B och cancer. I det senaste avsnittet av investeringspodcasten Småbolagspodden berättar bolagets vd, Ola Winqvist, att ISR också är i färd med att utveckla ett coronavaccin.

ISR, Immune System Regulation, utvecklar läkemedel som syftar till att stimulera kroppens immunförsvar att själv angripa sjukdomen, istället för att läkemedlet ska bekämpa virusinfektionen. Bolaget har sedan tidigare kommit långt i utvecklingen av läkemedelskandidater mot hiv, hepatit B och cancer. När Ola Winqvist gästar finanspoddaren Jonathan Furelid i Småbolagspodden berättar han att de även hoppas kunna skapa ett coronavaccin baserat på sin forskning.

– Det kanske viktigaste för att förhindra en coronainfektion är att man skapar ett motståndskraftigt immunförsvar redan i luftrören. Därför arbetar vi med ett system för att vi ska kunna skapa ett lokalt svar. Vi använder en av våra läkemedelskandidater för att stimulera immunsystemet i kombination med att vi har tillverkat ett antal proteiner från coronaviruset. Tillsammans tror vi att de kommer att ge ett väldigt bra svar lokalt i luftrören för att förhindra att coronaviruset får fäste, berättar Ola Winqvist i podcasten.

De pratar även om hur bolaget uppstod efter observationer av katter som behandlades för feline immunodeficiency virus (FIV) som kan ge katter aids. Ola Winqvist berättar även om hur de kliniska och toxikologiska studierna går för deras läkemedelskandidater och om hur han ser på bolagets framtid. Allt det här – och mycket mer – kan du höra i Småbolagspodden. Lyssna på avsnittet med ISR, och alla andra avsnitt, här.

Småbolagspodden är podcasten för investerare som letar efter nya spännande företag att addera till sin portfölj. Finanspoddaren Jonathan Furelid möter i varje avsnitt ett nytt svenskt småbolag som får berätta vad som gör just dem unika och varför du som lyssnare ska investera i just deras bolag. Småbolagspodden produceras av contentbyrån Borg & Owilli. Det här avsnittet görs i samarbete med ISR. Lyssna på avsnittet här.

    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här