Svenskarna har sagt sitt: Välkomnar nya lagen

En undersökning visar att en majoritet av svenska konsumenter välkomnar den nya lag som trädde i kraft 1 juli. Lagen främjar direktbetalning vid e-handel och ska genom detta dämpa hushållens skuldsättning.
Trustly

Den nya lagstiftningen syftar till att dämpa hushållens skuldsättning och innebär att direktbetalning, det vill säga när pengarna dras direkt från kontot, kommer vara förstahandsalternativ när man handlar på nätet. Dessa betalsätt ska från och med 1 juli alltid vara högst upp bland betalsätten i webbutikens kassa, samtidigt som alternativ såsom faktura, delbetalning och kreditkort inte får vara förvalt. En undersökning av analysföretaget Novus på uppdrag av betalningsleverantören Trustly visar att hela sju av tio svenskar är positiva till lagen.

Majoritet av svenskarna vill betala direkt

Kreditköp är vanligt bland svenska konsumenter – mer än hälften har använt ett kreditalternativ när de handlat på nätet det senaste året. Undersökningen visar dock att en majoritet av svenskarna – 60 procent – vill betala direkt för köpet på nätet med pengar som de redan har.

Klicka här för att läsa undersökningen.

─ Det är tydligt att svenskarna välkomnar den nya lagen och att en klar majoritet vill betala för köp på nätet direkt med pengar de redan har. Denna starka preferens tillsammans med den nya lagstiftningen visar att vi kommer se ett stort skifte till direktbetalning framöver, säger Louise Nylén, Chief Marketing Officer på Trustly.

Därför är direktbetalning ett enklare alternativ

Både webbutiker och betaltjänstleverantörer måste nu se till att följa den nya lagstiftningen, som också innebär att webbutiker kommer behöva skilja på kredit- och debetkort i kassan.

Denna utmaning är knepig, varför direktbetalningar är ett enklare alternativ där man både följer den nya lagen och samtidigt möter konsumenternas preferenser.

Med Trustlys snabba direktbetalningar dras pengarna omedelbart från bankkontot vid köpet på nätet. Kunderna behöver varken lämna webbutiken, registrera sig, skriva in sina kortuppgifter eller anpassa sina köp efter beloppsgränser. Vid returer får kunden också tillbaka pengarna på tio minuter istället för flera dagar som med andra betalsätt.

Om Trustly
Trustly är den globala ledaren inom direktbankbetalningar online. Vårt konto-till-kontonätverk gör att konsumenten slipper använda betal-/kreditkort och istället kan göra snabba, enkla och säkra betalningar direkt från sitt bankkonto. Trustly stöds av fler än 6 600 banker och kan användas av cirka 600 miljoner konsumenter i Europa och Nordamerika. Trustly används av flera av världens ledande företag inom e-handel, resor, spel och finansiella tjänster. För handlarna innebär Trustly ökad konvertering och mindre administration. Trustly är ett licensierat betalningsinstitut enligt det andra betaltjänstdirektivet (PSD2) och under tillsyn av den svenska Finansinspektionen.

Läs mer om Trustly här.  

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.