Attraktivt värderad kassako

Oljepriset har rusat under 2018 och så har även oljeaktierna. Ökad produktion, fortsatt goda prospekteringsmöjligheter kombinerat med en attraktiv direktavkastning och värdering lockar till köp i Tethys Oil.

Oljebranschen är en utpräglad högrisksektor på börsen. Den ohotat största risken är att det inte finns några fyndigheter där man letar, det vill säga att borra torrt. Eller att vara där en miljard år för tidigt som den svenske oljelegendaren Adolf Lundin en gång i tiden kommenterade dåvarande Sands Petroleums torrborrning utanför Falklandsöarna. Ett sätt att minska risken att borra torrt är att förvärva licenser där olja tidigare har påträffats men inte har kommersialiserats av olika skäl. Det blev affärsidén i Tethys Oil som vd Magnus Nordin medgrundade år 2001.

Det är lätt att få uppfattningen att ett företag som väljer att lämna ett licensområde gör det för att det inte finns någon olja. Lite som en begagnad-bil-effekt om att det måste vara något fel. Men det är en felaktig uppfattning. Oljebolagen lämnar områden och licenser av en rad olika anledningar som till exempel renodling, strukturaffärer, politiska risker, borrningar baserade på gammal seismisk data eller ett helt annat oljepris än vid tidpunkten för prospektering.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets