Björkmans sista seger

Johan Björkman vann sin sista strid. Tre år efter finansmannens död ger Kammarrätten Skatteverket bakläxa. Ett av Sveriges mest uppmärksammade ekobrottsmål genom tiderna slutade därmed i noll och intet.

aDet började torsdagen den 21 augusti 2003. Johan Björkman promenerade från sitt kontor på Kungsträdgårdsgatan 18 i Stockholm mot restaurangen Berns i Berzelii park. Någon knackade på den då 59-årige affärsmannens rygg, presenterade sig som polis och bad Johan Björkman att följa med. Första tanken var att polisen nog ville att han skulle vittna om något. Inte i sin vildaste fantasi kunde han ana att han själv var den misstänkte.

Ett halvår tidigare hade Affärsvärlden utsett Johan Björkman till Sveriges mäktigaste näringslivsperson. Han hade en unik ställning och gled till synes friktionsfritt mellan de största maktsfärerna i svenskt näringsliv. Industriklanerna Ax:son Johnson, Stenbeck och Tigerschiöld lät Björkman leda familjebolagens styrelser. Han var ingift i familjen Wallenberg och var av regeringen betrodd med ett par hundra pensionsmiljarder som ordförande i Tredje AP-fonden. Nu var han gripen av ekobrottspolisen.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets
Annons från Invesco