Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Bottenfiske i nya AFV-portföljen

2020-03-18 18:00

Portföljen har tagit en ordentlig smäll sedan coronakrisen briserade på allvar, även om den visserligen klarat sig något lite bättre än index. Vi passade på att fiska upp några nya aktier i raset.

Sedan årsskiftet ligger portföljen på minus 20 procent. Index (OMXS30) har sjunkit något mer. Skillnaden beror till stor del på att portföljen hade en relativt defensiv uppställning inför 2020. Den var framför allt inte fullinvesterad, utan hade en kassa på 25–30 procent av portföljvärdet.

Tre av de arton innehaven är dessutom i mer eller mindre hög grad frikopplade från den allmänna börsutvecklingen. Akelius D-aktie är ett ränteliknande instrument. En post i Swedol är under bud från Momentum. Därtill finns en säljoption i H&M som gått upp kraftigt. Innehavet ger oss rätt att sälja H&M-aktien för 170 kr vid halvårsskiftet.

Den här lite försiktiga hållningen har varit gynnsam de senaste veckorna. Tidigare har den hållit tillbaka portföljen en hel del. Detta har kompenserats mer än väl av en handfull mycket starka aktieval som medicinteknikbolaget Medistim och läkemedelsföretaget Moberg Pharma. Portföljen startades i slutet av 2015 av analystjänsten Börsplus, och har sedan dess gått upp knappt 70 procent. Det är klart bättre än index.

Mer om bakgrunden till att Affärsvärlden tagit över Börsplus portfölj och gjort den till sin egen finns att läsa på sidan 4, chefredaktörens ledare. Läs även detta nummers börskrönika på sidan 48 för att veta mer om vårt tänkande kring investeringar just nu.

I korthet kommer inriktningen och hur vi väljer ut aktier inte att skilja sig från hur Affärsvärlden haft hand om sina tidigare portföljer. Basen är fundamental aktieanalys och investeringar i bolag som bedöms vara fundamentalt prisvärda.

Under mars har portföljen gjort följande drag:

• Köpt Bahnhof på 23,20 kr. Aktien pressades som allt annat under coronaoron. Men bredband tillhör väl det som folk fortsätter att använda och betala för? Bahnhof växer lite drygt 10 procent, och med en multipel på ev/ebit 13 några år ut, så ser en kurs på 34 kronor rimlig ut.

• Ökat i SEB på 80,40 kr. Bankaktier är för lågt värderade generellt sett. Den tron har vi haft länge och det har inte varit lönsamt alla gånger. När oljepriset kollapsade följde bankaktier med i raset och i SEB-fallet tror vi att det är överdrivet. Liten exponering mot olja och värderingen är låg. Det låga ränteläget är dåligt men inget nytt för bolaget att förhålla sig till.

• Minskat posten i Medistim på 142 norska kronor. Detta är ett av våra bästa innehav. Men om det är en sektor som kan få det svårt de kommande månaderna så är det investeringsvaror inom sjukvården. Medistim tillverkar kontrollinstrument som används vid hjärtoperationer. Vi ser framför oss att sjukvården stoppar nyinvesteringar och noterar vinstvarningar från bland annat Varian och Surgical Science.

Daniel Svensson

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom