Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Rätt att sälja maktbolaget

Astra Zeneca

Rekommendation: Köp

Startkurs: 605 kronor

Slutkurs: 550,60 kronor

Utveckling: –9,0 procent

OMXSPI: –3,5 procent

FEL. Dubbelfel till och med. Här gjorde vi det klassiska misstaget att ändra den ursprungliga köprekommendationen till en säljrekommendation när aktien utvecklats negativt under lång tid.

Vi gjorde den ödesdigra kursändringen i februari i år. Bara för att tvingas se på när aktien då i stället började klättra ordentligt.

Hade vi hållit fast vid vår ursprungliga rekommendation hade köpet i Astra Zeneca i stället utvecklats till en riktig framgång. Från startkursen 605 kronor till riktkursen 635 kronor som uppnåddes för två veckor sedan. Den generösa utdelningen är då inte inräknad.

 

Industrivärden

Rekommendation: Sälj

Startkurs: 224,10 kronor

Slutkurs: 201 kronor

Utveckling: –10,3 procent

OMXSPI: –2,4 procent

RÄTT. Industrivärden var en flerårig vinnare på sin cykliskt överviktade portfölj, där Affärsvärldens råd i enskilda innehav började peka mot övervärdering.

Därtill hade investmentbolaget överavkastat genom att den forna substansrabatten krympt bort.

Affärsvärlden såg här ett bra säljläge.

Ett Industrivärden som håller fast vid sina maktposter och dröjer med styckningar, exemplifierat av Volvo-koncernen, samt utförsäljningar, exemplifierat av att sälja Ericsson till Cisco, kommer att dras med ned i nästa börssvacka.

 

Leo Vegas

Rekommendation: Köp

Startkurs: 49,50 kronor

Slutkurs: 60 kronor

Utveckling: +21,2 procent

OMXSPI: –0,3 procent

Leovegas växte för ett år sedan snabbt och hade en stor kassa för nya förvärv.

Trots att aktien rusat såg ­Affärsvärlden att det fanns mer att ge i aktien.

En stark kvartalsrapport blev startskottet för omvärderingen av Leo Vegas som ett tillväxtbolag. Aktien nådde vår riktkurs 60 kronor redan den 5 juni och fortsatte sedan att utvecklas starkt på börsen.

Efter kursrekordet på 116,4 kronor i januari har aktien rekylerat tillbaka till drygt 80 kronor efter en allmän rekyl i spelsektorn och stramare lagstiftning i Norge. En ny köprekommendation lämnades i nummer 15/2018.

 

Munters

Rekommendation: Teckna ej

Startkurs: 55 kronor

Slutkurs: 50,80 kronor

Utveckling: –7,6 procent

OMXSPI: –2,4 procent

Affärsvärlden, liksom många andra börs­bedömare, fann erbjudandet att köpa aktier i verkstadsbolaget Munters som alltför kostsamt, ja rent ut sagt  dyrt.

Det fanns då, för ett år sedan, gott om alternativa investeringsmöjligheter. Vår skepticism visade sig vara välgrundad.

Fuktbekämparen har dalat betänkligt på börsen efter vinstvarningen i december i fjol då aktien föll genom noteringskursen på 55 kronor.

Trots kursfallet handlas Munters-aktien för 2018 och 2019 till ev/ebit 17 respektive 14 på konsensusprognoserna, enligt Factset.

Affärsvärlden Börsredaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom