”Telekomaffärer på g”

– Egentligen ser det mesta bra ut, men det är alltid mentalt jobbigt att hamna i ny terräng efter olika toppnoteringar. Faktum kvartstår: stark arbetsmarknad, ingen inflation och geopolitisk avspänning, möjligen med undantag av Iran. Börsen borde ticka på, men den underliggande styrkan övertygar inte, säger en tisdaglunch på Strandvägen 1.
Det goda klimatet gör att fler bolag söker sig till börsen. I förra veckan bekräftade det norska gamblingbolaget Gaming Innovation Group att styrelsen påbörjat en process för att lista aktien i Stockholm i stället för Oslo. I höst väntas ytterligare ett nordiskt gamblingbolag ta klivet in på börsen i Stockholm, som lyfts fram som ett av världens bästa gamblingkluster.
– Det surras en del om att danska affiliate-bolaget Better Collective är på väg till Stockholmsbörsen. I förra veckan säkerställdes lånefinansiering för att fortsätta den aggressiva förvärvsstrategin. Det skjuter troligen fram börsnoteringen till årsskiftet, säger en pain au chocolat på Broms.
En Skarpöbo som precis lagt båten i sjön har talat om att ytterligare ett bolag, och inte vilket bolag som helst, överväger en framtida parallellnotering i Stockholm.
– Spotify direktnoterade sig utan att ta in pengar, för de har nog med stålar i kassan för tillfället. Pengarna lär räcka ett tag till, men vid en framtida nyemission överväger Spotify en dubbellistning. Daniel Ek vet värdet av en stabil ägarbas och det är lättare att finna i Sverige än i USA.
Konsolidering i telekombranschen har det talats om länge. Nu är det snart dags för en ny våg. Början på den såg man i förra veckan när Deutsche Telekom-ägda T-mobile och amerikanska Sprint annonserade att de går samman.
– De försökte för några år sedan, då sa konkurrensmyndigheterna nej. Men marknaden har helt ritats om efter det. De allra flesta telekomoperatörer står och stampar, visar ingen tillväxt. Det är bäddat för uppköp och fusioner. Vi lär se mer av den varan under 2018, säger ett glas sangria som tillbringat helgen i ett regnigt Mallorca.
En av senare års mest hyllade private equity-noteringar i Stockholm är Troax. Bolagets nätstaket i metall tog sig från undangömda lager och källarförråd till att bli säkerhetsskydd kring de växande arméerna av industrirobotar på Europas verkstadsgolv. Vännerna ser dock anledning att dra öronen åt sig.
– Troax har erbjudit enkla lösningar på personskydd i den omogna inledande fasen på dagens automatiseringsvåg. I nästa fas kommer småserietillverkning med snabba och kontinuerliga omställningar, och där är Troax klumpiga burar ett problem, inte en del av lösningen. Ta en titt på vad amerikanska Ready Robotics eller ABB-veteranerna i Optiflex Automation sysslar med. Personnära och alltmer sensorstyrda lösningar kommer att vinna inom europeisk robottillverkning. Troax-aktiens kvalitetsmultipel på rekordmarginaler utan långsiktigt skydd kommer att göra ont, varnar en Mangalitsa-gris från Blekslätten på restaurang Bhoga på Sveriges framsida och ger samtidigt ett köptips.
– Läge att byta dyra avkomman Troax mot dess desto mer styvmoderligt värderade gamla koncernmodern Gunnebo, viskar grisen.
En gris att ta rygg på.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.