Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Tillväxtbolaget tappar fart

2016-02-09 21:00

Bemannings- och rekryteringsbolaget SJR har hållit emot bra i börsoron. Men nu talar ett antal faktorer för att det är bäst att säkra vinsten.

Ett av småbolagen som visat god motståndskraft är First North-noterade bemannings- och rekryteringsföretaget SJR. Nuvarande kurs på 108,25 kronor är inte långt ifrån topp­nivåerna på dryga 117 kronor från mitten av februari i fjol.

Aktien har varit en Affärs­världen-favorit från dryga 50 kronor våren 2013 eftersom SJR varit ett tillväxtbolag som dessutom bjudit på mycket generösa utdelningar. Senaste köprekommendationen kom i slutet av maj i fjol på 109 kronor.

2015 har inte på något sätt varit ett dåligt år för SJR, men utvecklingen har inte riktigt varit i nivå med våra prognoser. Tillväxten under de första nio månaderna var 10 procent och rörelsevinsten ökade med knappt 12 procent. Ger skäl till viss oro gör att tillväxttakten under tredje kvartalet försvagades till bara 6,5 procent liksom att SJR tappade marknadsandelar under första halvåret på en stark marknad.

Vd Per Ogunro var ändå ­optimistisk i niomånaders­rapporten och förutspådde ett nytt rekordår. Så ser det också ut att bli. Men frågan är hur det blir framöver.

Även om SJR uppvisat fina tillväxtsiffror historiskt är verksamheten cyklisk. Såväl 2002–2003 som 2009 var omsättningstillväxten negativ, och 2012 var den nära oförändrad. 2009 föll rörelsevinsten med hela 70 procent, och 2012 med 29 procent. Bolagets tillväxttakt har också trendat nedåt över tid.

På 2015 års troliga rekordvinst landar p/e-talet på nästan 15. Justerat för nettokassan faller det till 13. Det är inte dyrt för ett bolag med fin tillväxthistorik som dessutom lär dela ut 7 kronor i vår, motsvarande en direktavkastning på 6,3 procent. Men det är heller ingen fynd­värdering för ett litet bolag med en illikvid aktie.

I ljuset av inbromsande tillväxt, tecken på förlorade marknadsandelar och en värdering som relativt börsen inte är lika attraktiv som tidigare är vi inne på att det är läge att taktiskt stiga av. Långsiktigt är det sannolikt en bra aktie att behålla då SJR är ett välskött tillväxtbolag med en generös utdelnings­politik. Mer kortsiktiga placerare säkrar dock vinsten och hoppas kunna plocka upp aktien billigare framöver.

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom