Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Tre goda ting

2020-02-05 18:00

Möjligen spelar det mindre roll vem som är vd i H&M än i andra stora börsbolag – i slutänden är det ändå familjen Persson som till stor del bestämmer. Som framgår av artikeln på sidorna 22–27 tycks heller ingen förvänta sig någon radikal kursändring när Helena Helmersson tar över vd-posten efter Karl-Johan Persson, som blir ordförande efter pappa Stefan. Det återstår också att se om hon är rätt person att leda bolagets dagliga verksamhet. Färden framåt är allt annat än riskfri. Det räcker med att nämna orden klädskam och Amazon för att påminnas om vilka yttre krafter Helmersson har att göra med. I några avseenden kan man dock redan innan Helmersson har satts på prov glädjas över utnämningen. Dels kan den ses som ett bevis på att städuppdraget är slutfört och att H&M:s akuta kris är över, också manifesterat i en kursuppgång på 50 procent det senaste året. Dels kan man, med Helmerssons bakgrund som hållbarhetschef, se tillsättningen som ytterligare ett bevis för att CSR-frågor lämnat corporate bullshit-nivån och blivit affärskritiska.

Med Helena Helmersson får också ett av börsens större bolag en kvinnlig vd. Det har blivit tunt på den fronten efter Birgitte Bonnesens och Petra Einarssons sortier.

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom