Spararna köper Tesla och SBB: ”Aktierna som gick som skållade troll i fjol tar stryk”

"Aktierna som gick som skållade troll i fjol" har rasat på Stockholmsbörsen under 2022. Det kan skapa köptillfällen för långsiktiga, säger sparekonomen Nicklas Andersson och berättar vilka aktier som Avanzas kunder köper och säljer.
Nicklas Andersson och Avanza ser att kunderna köper i Saab just nu..
Nicklas Andersson berättar vilka aktier som Avanzas kunder köper och säljer. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT och Avanza

2021 blev ett unikt börsår på många sätt. Bland annat såg Stockholmsbörsen aldrig någon korrektion – alltså ett tapp med minst 10%. Det har bara hänt fem gånger under de senaste 38 åren, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson till Afv.

Det nya börsåret har varit stökigt. Och en korrektion för OMXSPI är nära:

”Korrektioner är något naturligt. OMXSPI har varit nere på minus 9,66% som lägst idag, mätt från årsskiftet, säger Andersson på tisdagen.

Nicklas Andersson: Köpläge för långsiktiga

Nicklas Andersson uttrycker det som att ”vi skulle kunna gå in i ett nytt kapitel på börsen, där vi ser räntor som är på högre nivåer än tidigare” och där inflationen också är högre än de senaste åren.

”Spararna köper fjolårsraketen”

”Hur mycket jag än tror och hoppas att inflationen är övergående är vi inne i en period med högre inflation och där centralbanker börjar fundera på vad de ska göra. Det är något som marknaden måste smälta”, säger han.

Han exemplifierar det stökiga börsläget under 2022 med ytterligare några saker:

  • Amerikanska hedgefonder säljer av techaktier i snabbaste takten på 10 år.
  • Den amerikanska tioårsräntan har stigit snabbt under inledningen av året, dock inte till några extrema nivåer.

Detta har pressat tillväxtaktier. Vitrolife, Mips, Truecaller, Hexatronic och Hanza är bara några av årets största förlorare på Stockholmsbörsen med nedgångar långt över 20%.

Aktierna som Avanzas kunder köpt mest av i år

1) Tesla
2) SBB
3) Investor B
4) Embracer
5) Nibe
6) Avanza
7) Incap
8) Hexatronic
9) Sinch
10) EQT

Aktierna som Avanzas kunder sålt mest av i år

1) ICA Gruppen
2) Volvo B
3) Handelsbanken A
4) Evolution
5) Truecaller
6) SSAB B
7) Swedish Match
8) Volvo Cars
9) Walmart
10) Ericsson B

Även Nibe, Troax och investmentbolaget Bure finns bland årets största förlorare bland aktierna som ingår i OMXSPI.

”Den långsiktiga kan se det här som en möjlighet att köpa på sig aktier med lite högre tillväxt och lite högre värdering som varit betydligt mycket dyrare tidigare”, säger Nicklas Andersson.

Pressade tillväxtbolag som Hexatronic och Sinch tar också plats bland aktierna som Avanzas kunder köpt mest av i år. Tesla och SBB är de två mest köpta aktierna. Du hittar hela faktarutan här intill.

”Trots det turbulenta marknadsklimatet är det många av våra kunder som befinner sig på köpsidan. Det är en god aktivitet och stora nettoköp just nu”, säger Nicklas Andersson.

Men vissa tillväxtbolag finns också på listan över aktierna som Avanzas kunder säljer – såväl Evolution som Truecaller tar plats där.

Skållade troll på Stockholmsbörsen tar stryk

Den genomsnittliga aktien på Stockholmsbörsen är ner 26% sedan toppnivån under det senaste året. Fler än vartannat bolag på Stockholmsbörsen är ner mer än 20% sedan toppen, säger sparekonomen.

”Vitrolife var bästa aktien på large cap i fjol och steg 160%. Den har rusat 10 000% på elva år – den har alltså gått hundra gånger pengarna på elva år. Nu är den ner över 30% och intar jumboplatsen på hela Stockholmsbörsen”, säger Andersson.

Han fortsätter:

”Många av aktierna som gick sämre ifjol – de är vinnarna hittills i år. Mips, Hexatronic och Hanza och aktierna som gick som skållade troll i fjol tar rejält med stryk nu, i den här rotationen.”

”Bränn inte allt torrt krut på en gång”

Du sa tidigare att långsiktiga kan se nedgången i tillväxtbolag som ett köpläge. Utveckla?

”Ja, det tycker jag. Men ett medskick där är att inte bränna allt torrt krut på en gång. I ett klimat där enskilda aktier faller kraftigt kan man dela upp det. Gör ett köp, vänta om det faller 5% till och köp igen. Och köp igen om det faller ytterligare 5%. Gemene man kan med fördel sätta upp regler för hur man ska agera, så att man inte blir för känslomässig.”

Du har i ett uppmärksammat klipp sagt att du ska ”bada i skiten” när börsen faller. Gör du det nu?

”(Skratt) Jag skulle nog säga att det inte riktigt var i det här läget när jag tryckte ut de orden. Då pratade jag om IT-kraschen och börsen var ner 73% på 947 dagar. Då utgjorde förvisso Ericsson 48% av index vilket är bra att komma ihåg. Nu har många fallit väldigt mycket, bara. Men för att svara på din fråga: Ja, jag är betydligt mer aktiv nu än jag var under hela större delen av 2021. Jag tycker att det är trevligt att långsiktigt köpa in sig när det surnar till. Mycket trevligare än att jaga aktier på uppsidan. Nu kan någon säga att OXMS30-indexet är ner runt 6%. Ja, men index ger inte hela bilden då börsen är värdeviktad. Rätt många aktier har tappat mycket.”

FONDSPARARNA KÖPER

Mest köpta fonderna på Avanza i år

1) Avanza Global
2) Spiltan Aktiefond Investmentbolag
3) Länsförsäkringar Global Indexnära
4) Spiltan Räntefond Sverige
5) Avanza 75
6) Avanza Auto 6
7) Avanza Zero
8) AMF Aktiefond Småbolag
9) Avanza USA
10) Case Fair Play

Även fondspararna är på köpsidan. I faktarutan här intill visas de tio mest köpta fonderna på Avanza i år. De fyra i topp har fått ”varannan köpkrona” under 2022, framhåller Nicklas Andersson.

”Vi ser stora nettoköp bland fondspararna och då har vi inte ens räknat med månadens köp i form av månadssparande ännu”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.