Utdelningsaktier gjorde comeback i oktober

Trots att oktober inleddes skakigt, såg börsen en återhämtning i slutet av månaden och spararna har passat på att tanka aktier. "H&M, Nordea och Volvo är tillbaka i god form som högutdelare, och plockas in från avbytarbänken", säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Nicklas Andersson och Frida Bratt uppger att Evolution och Embracer lockade spararna att trycka på köpknappen i går.
Nicklas Andersson och Frida Bratt uppger att Evolution och Embracer lockade spararna att trycka på köpknappen i går. Foto: Avanza, TT och Nordnet.

Spararna gör 378 000 affärer per dag i oktober, en ökning med 6% jämfört med samma månad i fjol. Humöret på börsen har också sett allt bättre ut under månaden. Sedan börsen bottnade i mitten av oktober har har börsen stigit med omkring 8%, vilket kan göra denna oktobermånad till den bästa på börsen sedan 2015, enligt  Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

Mest köpta hos Avanza Mest sålda hos Avanza
Investor B Evolution
H&M Kindred
Alibaba Veoneer
Storskogen SOBI
Telia Company Electrolux
Worldline Lundin Energy
Sandvik Cary Group
Vestum Zalando
Swedbank A Corem
Volvo B BEWi

”Sedan börsen bottnade ur under första halvan av oktober har vi sett en rejäl uppgång. En starkt bidragande faktor är naturligtvis rapportsäsongen som hittills varit bättre än befarat. Det stärker riskaptiten och har resulterat i stora nettoköp bland privatspararna under månaden”, säger han.

Hos Avanza toppas oktobers köplista av Investor, följt av H&M och Alibaba.

”Sveriges största investmentbolag och tillika Avanzas absolut mest ägda aktie toppar köplistan under oktober. Sedan toppnoteringen i augusti sjönk Investor som mest 18% troligtvis delvis beroende på den mediala diskussionen om investmentbolagens premievärderingar. Noterbart är dock att Investor handlas till rabatt. Aktien har attraherat 8% fler ägare hos Avanza sedan toppnoteringen i augusti och närmare 70% fler sedan årsskiftet”, säger Nicklas Andersson, och fortsätter:

Afv-analytiker tipsar – så skapas en ”bombmatta av utdelningar”

”H&M:s aktie befinner sig långt ifrån fornstora nivåer där aktien toppade i mars 2015. Kritiken har länge handlat om att de varit sena med omställningen mot e-handel och fortsatt att nettoöppna butiker trots kunders ändrade köpbeteenden. Sentimentet kring H&M skiftar nu sakta samtidigt som de aviserat stängningar av två flaggskepsbutiker, vilket ger ett starkt signalvärde. Sist men inte minst återinför de nu utdelning för första gången sedan våren 2019.”

Även hos Nordnet toppar Investor köplistan, följt av Embracer och H&M.

”H&M är den tredje mest nettoköpta aktien den här månaden, och det hör inte till vanligheterna. Bolaget kom med en stark rapport, som visade på bland annat goda marginaler, stark online-försäljning och minskade varulager. Men framför allt signalerar extrautdelningen optimism”, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Mest köpta hos Nordnet Mest sålda hos Nordnet
Investor Hemnet
Embracer Autoliv
H&M Coinbase
SBB XPeng
Kinnevik Boozt
Sandvik Acast
Volvo RVRC Holding
Industrivärden Moderna
Tele2 JM
Nordea Corem Property Group

Även Tele2 och Nordea letar sig in på Nordnets köptopp, något som Frida Bratt till stor del tillskriver intresset för utdelningsaktier.

”Bank har klarat sig bra i börsfrossan, och är tillsammans med telekom en klassisk sektor för utdelningsinvesteraren. Utdelningsaktier var under pandemin av förklarliga skäl satta på avbytarbänken, men i takt med att beskeden om extrautdelningar ramlar in ökar suget från spararna. Aktier med höga utdelningar kan bli än mer attraktiva om börsklimatet fortsätter att vara lite svajigt”, spår Frida Bratt.

Månadens säljlista hos Avanza toppas av Evolution, följt av Kindred och Veoneer.

”Evolution har varit en tillväxtstjärna sedan den välkomnades in i det finansiella finrummet OMXS30 vid årsskiftet. Aktien har stigit 64% i år, men tappat en del mark sedan toppnoteringen i våras. Paradoxen förknippad med att tillhöra vinnarskaran är att du blir en kassako för att finansiera andra investeringar. Privatspararna har under lång tid tagit hem en del vinst, men nu ser vi att även antalet ägare minskar. Sedan årsskiftet har dock bolaget attraherat 40% fler privatsparare hos Avanza”, säger Nicklas Andersson.

Hos Nordnet ser köplistan mycket annorlunda ut, där toppar istället Hemnet, Autoliv och Coinbase.