Uppföljning
Uppföljning: 6 av 10 rätt

# Medistim +212% (Köp)
Norskt medicinteknikbolag inom operationsutrustning. I analysen såg vi bra tillväxtmöjligheter utan den näsblodshöga värdering som liknande bolag i Sverige begåvats med. Aktien fick ett köpråd och även en plats i Börsplus portfölj. Redan i bokslutet för 2018 kom ett positivt trendbrott i USA vilket drev upp såväl försäljning, vinst som värderingsmultiplar.
# Polygiene +60% (Köp)
Malmöbolaget säljer lösningar för odörkontroll. Tillväxten har varierat över året liksom aktien som tidvis varit volatil. Tredje kvartalet 2019 var starkt och rådet blev bra.
# PledPharma +21% (Köp)
Forskningsbolag med huvudprojekt i Fas III och inriktning på biverkningar vid cellgiftbehandling. Rådet hann löpa ut innan nyheten om att FDA stoppar studier i USA slog ned som en bomb häromveckan. Det återstår att se hur illa detta blir för Pledpharma. Studier i Europa påverkas inte.
# Mekonomen +9% (Köp)
Inför fjolårets bokslut var reservdelskedjans aktie rejält pressad av en vinstvarning. Frånsett risk i hög skuldsättning såg Börsplus dock inte förutsättningarna för att stabilisera lönsamheten som nattsvarta. Aktien fick därför både köpråd och fortsatt förtroende i Börsplus portfölj, där den finns kvar än i dag. På ett års sikt betalade avkastningen inte för risken, men Börsplus har förlängt tron på caset med upprepade köpråd, senast i november. Bokslut väntas på fredag (7/2).
# ISS -2% (Köp)
Den danska jätten inom fastighetsskötsel har inte varit någon bra investering. Aktien hade gått svagt 2018 men ledningen lanserade en i våra ögon vettig turnaround-plan. ”Det är lockande att tänka sig att börsens syn på ISS svänger mycket häftigare än bolagets verksamhet. Just nu är synen ovanligt negativ”, skrev vi. Men lönsamheten fortsatte att dala 2019 och de ledningen tvingades skjuta upp löftet om en vändning från 2020 till 2021. Den låga värderingen begränsade ändå fallhöjden i aktien.
# Footway -30% (Sälj) Footway Pref +7% (Sälj)
Som tillväxtbygge imponerade Footway. När nätskobutiken noterade sin stamaktie rusade kursen från runt 12 kronor mot 27 kronor på bara en dryg månad. Där såg Börsplus en mer eller mindre ”verklighetsfrånkopplad” värdering. Rådet att sälja blev helt rätt: stamaktien har därefter underpresterat börsen.
Samtidigt gavs säljråd i även preferensaktien, noterad sedan tidigare. Här var skon som klämde en direktavkastning som knappast kompenserade för höga risker i vinsterna. Footway-preffens 7 procentiga avkastning blev i sig inte illa, men vi väljer att tolka vårt säljråd som rätt. Detta inte minst eftersom preffar som Börsplus föredragit i fastighetssektorn har avkastat bättre till, i våra ögon, lägre bedömd risk. Ett exempel är Börsplus köpråd för Sagax D, som avkastat 16 procent.
# Fastpartner Pref +8% (Sälj)
I Börsplus preferensaktiebevakning lyftes Fastpartner Pref fram som oattraktivt prissatt. Då handlades pappret till premie mot inlösenkurs och erbjöd allra lägst direktavkastning i en jämförelsegrupp av fastighetsförvaltares preffar. Därtill indikerade obligationsmarknaden (vars fordringar går före preffar i kön vid betalningssvårigheter) en ganska genomsnittlig kreditrisk jämfört med andra preff-bolag. Avkastningen blev positiv men Börsplus har under perioden sett bättre risk-reward i andra fastighetspreffar: bland annat i Akelius preferensaktie och sedermera i D-aktien, som nu finns i Börsplus portfölj.
# CellaVision +52% (Sälj)
Medicinteknikbolaget CellaVision är ett riktigt kvalitetsbolag. När vi synade bolaget för ett år sedan störde vi oss på den höga prislappen. Vi såg även risk för att bolaget nya produkt CellaVision D1-C skulle bli försenad. Det har den blivit men det har heller inte hindrat aktien som gått starkt. Cellavision har även hunnit göra ett förvärv.
# Bactiguard +111% (Sälj)
2018 var ett svagt år för Bactiguard med klen tillväxt och sjunkande marginaler. Under 2019 fick bolaget fart på tillväxten och ett stort licensavtal hösten 2019 blev ett rejält raketbränsle för aktien.
# Sandvik +27% (Neutral)
Aktien steg kraftigt trots att konjunkturen sviktade. Vi slog om till ett säljråd i april vilket blev lyckat.
# Ericsson +0% (Neutral)
Analysen var försiktigt skeptisk till Ericssons förmåga att leverera på sina mål, främst att klara en marginal på 10 procent 2020 utan att engångskostnaderna blir mer än 1 procent av omsättningen. Idag är förväntningarna inställda på att det går vägen och aktien har blivit lite billigare efter att inte alls deltagit i fjolårets rally.
# Micro Systemation -35% (Neutral)
Mjukvarubolaget har satsat mycket på produktutveckling och expansion på nya marknader. Än så länge har vi inte sett några större avtryck på försäljningen. Aktien föll ytterligare i förra veckan efter svag organisk tillväxt i Q4 (-8%). Läs Börsplus kommentar här.
# Avanza +33% (Neutral)
Avanza sågs ha fortsatt goda förutsättningar att fortsätta erövra betydande delar av svensk sparmarknad. Vinsterna kommer dock med högt beroende av både börsklimat och höga räntor. Vägt mot det såg Börsplus huvudscenario att nätmäklaren börsvärdering redan prisade in tillväxtmöjligheterna. Därför stannade rådet vid neutralt. Aktien har gått bra. Frågan är om inte riskbilden förvärrats, åtminstone för de med nykter börssyn på 2020-talet.
# Oriflame +12% (Neutral)
Bolaget kom med en vinstvarning för ett år sedan, men den var inte superallvarlig enligt Börsplus analys. Där noterades också att Oriflame-aktien värderades lägst av de stora direktförsäljningsbolagen. ”Det är inte utan att man börjar fundera i banor kring huvudägarlett utköp av bolaget om aktien fortsätter vara svag”, spekulerade vi. Det kom ett bud från familjen Jochnick men först efter att kursen fallit ännu lite mer. Man missade inte mycket på att passa på aktien.
# Castellum +37% (Neutral)
I Castellum imponerade stabiliteten i historiken. Samtidigt hade fastighetsbolaget haft samma gynnsamma makrotrender i ryggen som övriga sektorn. Aktien var därtill redan värderad nära substans på det närmaste en ”indexliknande” fastighetsfond man kan komma på Stockholmsbörsen. Castellums möjligheter att avvika positivt såg därmed begränsade ut. I och med börsens fortsatta fastighetsfest har aktien slagit börsindex, men inte fastighetsindex.
# Midsona -10% (Neutral)
Midsona säljer livsmedel och hälsovårdsprodukter. Bolaget gjorde bland annat ett större förvärv i somras. Skuldsättningen är dock ganska hög och aktien har än så länge inte varit någon favorit hos Börsplus.
# Halmslätten +22% (Neutral)
Den svällande samlingen ”enfastighetsbolag” har varit en intressant börsnisch för Börsplus att bevaka. I Halmslätten var beståndet två logistikkåkar med restauranggrossisten Martin & Servera som hyresgäst. Börsplus såg utdelningsförmågan finnas där på kort sikt, men bedömde den som mer osäker på längre sikt. När aktien trots lite förhöjd risk värderades i linje med likartade enfastighetsbolag valde Börsplus att avstå.
#QuiaPEG +4% (Neutral)
Så här skrev beskrev vi läget för ett år sedan: ”Spotlight-noterade QuiaPEG ska göra licensaffärer med sin drug delivery plattform och utveckla egna läkemedelsprojekt. Det skapar möjligheter och uppsida. Kassan behöver dock fyllas på.” Analysen mynnade ut i en neutral slutsats med lite positiv slagsida (fyra tärningsögon av sex). Ett år senare känns det rimligt väl avvägt. Aktien är tillbaka nästan exakt på ruta ett (3,24 kr) efter en tillfällig uppgång till 5 kronor.
# Zwipe -72% (Neutral)
Norska biometribolaget som utvecklar betalkort har inte varit någon succé på börsen sedan noteringen för ett år sedan. Aktien parallellnoterades nyligen på First North i Sverige.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning