Medvind för oljebolag på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen syntes fortsatt strax ovan nollstrecket efter lunch. Haldex fick en ny friare på morgonen och aktien rusade upp över det nya budet. Ryssland och Saudiarabien kom ut med ett gemensamt uttalande om oljemarknaden, vilket stöttade oljepriserna.

SIX Generalindex var klockan 13.42 0,2 procent högre vid 497 medan OMXS30 var 0,1 procent högre vid 1.439. Omsättningen uppgick till 4,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Budstriden i Haldex fick ny fart under morgonen. Bolaget har mottagit ett nytt bud från Knorr-Bremse om 110 kronor kontant per aktie. Det nya budet trumfar ZF Friedrichsshafens erbjudande som är på 100 kronor aktien, en nivå som bolaget anser är ”adekvat”. ZF kommer dock fortsätta utvärdera situationen, meddelade de till SIX News.

I ett pressmeddelande skrev även styrelsen för Haldex att man kommer att utvärdera budet och återkomma med vägledning till aktieägarna.

”Det här är två alfahannar som är inne. Det viktigaste för oss är egentligen att skydda bolaget i det här läget. Det blir lite för mycket öppet byte. Men vi får se vad som händer under dagen”, sade ordinarie styrelseordförande och storägare Göran Carlson till SIX News.

Haldex steg 10 procent till 114,75 kronor bland de mest omsatta aktierna.

Oljepriserna klättrade högre med stöd av ett gemensamt uttalande från Ryssland och Saudiarabien. De två har avtalat om att samarbeta inom energi i syfte att minimera volatiliteten på oljemarknaden och bidra till stabilitet.

 

LÄS MER:

 

Bland svenska oljebolag var Tethys Oil upp 5,2 procent, Lundin Petroleum adderade 0,5 procent och Enquest steg 2,7 procent.

Tethys verkade få en extra skjuts av att Börsveckan pekat ut bolaget som sektorfavorit. Därtill har Affärsvärlden tagit in aktien i sin modellportfölj.

Råvaror gick relativt starkt sett till sektorerna medan finans utvecklades svagare och stod vid oförändrad nivå. De svenska storbankerna var ned 0,1-0,7 procent.

Sectra syntes 6,1 procent lägre efter morgonens rapport. Aktien verkar tyngas av att orderingången i det första kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår var klart lägre än i fjol.

Över till rekommendationsfronten där Dagens Industri i måndagens utgåva råder köp av Björn Borg. Aktien steg 9,9 procent.

Lundin Mining var upp 2,6 procent. Handelsbanken har bytt fot och skrivit om rekommendationen till öka, från tidigare minska.

I det senaste numret gav Börsveckan köpråd till Starbreeze och industrikoncernen VBG, upp 1,3 respektive 8,5 procent. Paradox fick rekommendationen avvakta och neutral sattes på Eltel. Paradox backade 4,0 procent och Eltel var upp 3,6 procent.

På makrofronten har det presenterats ett ordenligt statistikpaket under morgonen. Av det framgick bland annat att inköpschefsindex inom den svenska tjänstesektorn i augusti var klart svagare än väntat. Juli månads industriproduktion var däremot klart bättre än väntat.

”Bland industrins delbranscher var det annan transportmedelsindustri som redovisade störst uppgång medan stål- och metallverk samt elektronikvaruindustrin redovisade störst nedgång”, skrev SCB.

De amerikanska och kanadensiska handelsplatserna håller helgstängt i dag med anledning av Labor Day.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.