Oljepriset
Analytiker efter Hamas attack: Oljan når nivåer Ryssland bara kunnat drömma om
Oljepriset har sjunkit något under tisdagen och handlas nu kring 87 amerikanska dollar per fat. Det är klart högre än tidigare i oktober då priset låg på 84 dollar per fat, liksom bottenniåverna i somras då priset låg på 72 dollar per fat.
”Det handlar om spridningseffekterna detta kan få ekonomiskt, framförallt om det skulle visa sig att Iran blir inblandade”, säger Christian Kopfer, energianalytiker på Handelsbanken, till Affärsvärlden apropå att oljepriset stack iväg direkt efter helgens attacker mot Israel.
Oljepriset bestäms i stor grad av oljeproduktionssamarbetet OPEC där båda rivalerna Saudiarabien och Iran är med. Skulle det visa sig att terrororganisationen Hamas fått stöd av Iran skulle spänningarna i regionen öka rejält.
”Nu har OPEC och Ryssland lyckats få upp priserna till nivåer de bara kunnat drömma om i den här konjunkturen. Amerikanarna har kastat in handduken och sätter kassaflöde före produktion, vilket har fått till följd att konkurrensen minskat betydligt”, förklarar Christian Kopfer, som också tror att oljepriset kommer ligga på runt 100 dollar per fat de närmaste åren.
”Ett underliggande problem är att världen skriker efter mer olja. Det är negativt för klimatet och för priserna. Konsumtionen stiger men investeringsviljan för ökad produktion finns inte i samma utsträckning”, säger han.
Naturgaspriserna uppåt
Gaspriserna har också stuckit iväg senaste veckan och spotpriset är nu runt 3,5 amerikanska dollar. På 5 dagar har priset stigit med 14%.
Viss gasproduktion finns i Israel, men det är framförallt risker med transporten som påverkar prissättningen nu.
”Det exporteras mycket flytande naturgas från länder som Qatar, och marknaden har prisat in högre risk för att det blir stopp längs handelsvägarna. Europa importerar mycket från den regionen och mer lär det bli”, säger Christian Kopfer.
Finns det risk för ökade energipriser i Europa om det blir problem med transporten?
”Det är betydligt mindre risk för det i år än jämfört med förra året. Industrin och hushåll konsumerar mindre energi i Europa nu samtidigt som produktionen i Finland ökat och Frankrikes till stor del kärnkraftsbaserade elproduktion är bättre än förra året. Så jag skulle bli förvånad om priserna sticker iväg en längre period, om inget oförutsett händer.”
Misstänkt sabotage i Finska viken
Under tisdagen kom nyheten om att finska regeringen misstänker att undervattensgasledningen mellan Finland och Estland utsatts för sabotage. Detta är dock inget som Christian Kopfer tror påverkar prissättningen just nu.
“Det är framförallt dåligt för finländarna. Jag ser i dagsläget ingen jätterisk för att svenska elpriser kommer påverkas på grund av detta”, säger han.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.