Innehåll från annonsör

Leasa bil – så blir det lönsamt

Funderar du på att leasa bil i företaget? Tänk på vilket märke du väljer och kolla noga på försäkringens omfattning när du skriver leasingavtal. Det är två råd som experten Jonas Kervenhed ger.
Leasa bil – så blir det lönsamt - mini_magick20170605-21230-1fkwce31_binary_6853456.jpg

Allt fler tjänstebilar rullar på de svenska vägarna. Enligt Statistiska centralbyrån har antalet förmånsbeskattade tjänstebilar ökat med 30 procent sedan 2005.

För att vara tydlig med begreppen så är en tjänstebil en bil som enbart används i tjänsten. Det som de flesta ändå syftar på med begreppet ”tjänstebil” är en förmånsbil som används både i tjänsten och privat. Bilen är då en beskattningsbar förmån för den anställde, som beskattas utifrån bilens förmånsvärde.

Tips när du ska leasa bil i företaget

• Välj ett känt bilmärke.

• Sätt ett realistiskt restvärde.

• Kolla försäkringens omfattning noga.

• Ta inte första bästa bud när bilen ska säljas – kolla runt.

Vad är leasing?

Leasingbil är ett annat uttryck som betyder att man hyr en bil av en leasegivare, något som kan vara aktuellt för både tjänstebil och förmånsbil. Leasingavgiften är avdragsgill som kostnad och även hälften av momsen. Idag är det faktiskt billigare än för 20 år sedan att ha en förmånsbeskattad tjänstebil.

– Har man råd att ha en förmånsbil i det egna företaget så är det väldigt förmånligt i dagens läge, säger Jonas Kervenhed, vd på Bilreda, ett företag inom biladministration.

Vad ska du tänka på när du vill leasa en bil?

Jonas Kervenhed berättar vad man ska tänka på när man står inför att skaffa en förmånsbil med leasingavtal:

1. Vilket märke? Välj något av de etablerade märkena på den svenska marknaden, de som har störst marknadsandel, exempelvis Volvo, Audi, Volkswagen, BMW eller Mercedes när du ska leasa bil. Det är vanliga bilar i Sverige, med ett utbrett servicenätverk och det är lätt att omsätta bilarna som begagnade.

2. Lusläs försäkringsvillkoren. Titta noga på vilken försäkringsomfattning du har i leasingavtalet och speciellt vad som gäller för maskinskada. Olika försäkringsbolag har olika omfattning på just maskinskada och på vad som ingår. Kolla att försäkringen täcker in den körsträcka du har på bilen och undersök också vilka delar som ingår; AC, kompressor, hela automatlådan eller bara vissa delar?

3. Glasklar självrisk. Kolla upp hur stor självrisken på glas är. Nu för tiden måste många byta ruta varje år med alla stenskott som förekommer, det kan bli väldigt dyrt.

4. Is i magen. När avtalstiden är slut ska man inte ta första bästa bud på bilen utan kolla med några olika bilhandlare.

5. Rätt säljkanaler. Sälj bilen via en stor tradingsajt eller ta hjälp av din leasingpartner.

Läs mer: Leasa bilen privat – eller via företaget?

 

<span class='js-extra-html' data-iframe='‘>

Denna artikel är en annons, den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.