2005 Affärer & Stormar

I årets sista nummer gläntar Affärsvärlden på dörren till 2006. Men först en tillbakablick på året som gått.

2005 började precis som 2004 slutade, nämligen med naturkatastrofer. Knappt hade svenska folket hunnit börja fatta Tsunamins omfattning så var det dags för stormen Gudrun att slå till mot södra Sverige. Orkanerna Katrina, Wilma och Riga kom senare under året att slå till mot Nordamerika. Oktober månads jordbävningar i Pakistan och Indien kom att kosta mer än 80 000 människoliv.

Men trots mänskliga tragedier kunde varken orkaner, jordbävningar eller sommarens Londonattentat sätta stopp för världskonjunkturen. Rekordhöga olje- och metallpriser till trots utvecklades framför allt de europeiska börserna starkt. På Stockholmsbörsen turades bolagen om med att redovisa historiska rekordresultat.

För svensk del blev 2005, bortsett från enstaka storaffärer som Ebays köp av Skype, Ericssons bud på Marconi och turerna kring Old Mutuals bud på Skandia, annars ett ganska händelsefattigt år. Men bara på ytan. Företagsledningar lär ha haft fullt upp med vad man på vd-språk kallar för ”utmaningar”.

Kostnadstrycket mot industrin fortsätter i oförminskad takt. Ständiga produktionsflyttningar ingår numera som en självklar del i många industribolags vardag. Samtidigt tvingas många underleverantörer att följa med sina kunder till Kina. I ett reportage kunde Affärsvärlden i september konstatera att folkrepubliken också utvecklats till ett klondike för entreprenörer – bland dem många svenskar.

Under 2005 kunde vi också konstatera att lågkostnadsspöket även slagit till mot tjänstebolagen. Svenska IBM varslade i började på året 500 personer då delar av verksamheten ska flyttas till lågkostnadsländer. WM-data lär följa i samma spår.

– I exempelvis Stockholm får vi utgå ifrån att en del av vår framtida expansion kommer att läggas i Estland, sa WM-datas vd Crister Stjernfelt i en intervju med Affärsvärlden i februari.

Årets kanske hetaste ämne hos många företagsledningar handlar om inköpen. Efter att ha levt i skuggan har inköpscheferna plötsligt förvandlats till personer med makt över inköpsbudgetar på tiotals miljarder kronor. Inköp som tidigare sköttes lokalt gör plötsligt centralt.

Ett exempel är byggbolaget NCC som sedan i mars 2005 lagt sina inköp på 30 miljarder kronor i ett separat bolag. Maktförskjutningen mellan inköpare och leverantör syns allra tydligast hos detaljhandelsföretag som Coop och Axfood. Här lyder inköparnas budskap till leverantörerna: sänk era priser eller försvinn. Dagarna för den svenska modellen med samarbete mellan parterna tycks därmed var räknade.

– Vi är på väg mot tuffare amerikanska förhållanden där leverantörerna i mycket större utsträckning spelas ut med varandra, sa inköpsprofessor Björn Axelsson.

Ett annat ämne som har funnits på styrelsernas agenda under 2005 är förvärv. Efter att under flera år ha varit upptagna med besparingar var shoppinglusten tillbaka hos många vd:ar. Men intrycket består att en vd behöver argumentera hårdare än någonsin för att få styrelsens klartecken. Att många köp skedde inom befintliga affärsområden understryker styrelsernas försiktiga hållning till att förvärva tillväxt. Hexagons köp av schweiziska mätföretaget Leica Geosystems och Alfa Lavals köp av amerikanska Tranter med produkter inom värmeöverföring är tydliga exempel.

2005 blev också året då utländska hedgefonder började upptäcka Sverige.
Boliden, SCA och Skandia var exempel på bolag som under året fick påhälsning av finanshajarna. Vad fondernas intåg kommer att få för konsekvenser är för tidigt att säga. Men exempel från USA visar att de blivit till en rejäl maktfaktor.

2005 kommer också att gå till historien som bubblornas år eller i alla fall de påstådda bubblornas år. Fastighetsbubbla, pokerbubbla, oljebubbla, rederibubbla och metallbubbla. Även om det börjar pysa lite kring de noterade pokerbolagen så har ännu ingen av de påstådda bubblorna spruckit.

Den som följde Affärsvärlden kunde även i år glädja sig åt ett informationsförsprång. Börsgolvet förutsåg att Kinnevik skulle dela ut Invik, att det skulle komma ett bud på Intentia och att Handelsbanken skulle stuva om i ledningen för att nämna några exempel. I februari i år kom Electrolux med beskedet att knoppa av utomhusprodukterna. Redan i november 2004 ställde Affärsvärlden frågan om varför vitvarujätten inte plockar fram värden genom att dela ut trädgårdsrörelsen.
____________________________________

12. januari
Årets sämsta skämt
MTG-chefen Hans Holger Albrecht hade kunnat önska sig en bättre start på 2005. I samband med rasismanklagelser i amerikansk press mot flera Metro-chefer hamnade även Albrecht i skottlinjen. Under en festmiddag med Metro och flera Stenbeckföretag i Stockholm för två år sedan sades MTG-chefen ha inlett ett tal med ”Good evening, ladies, gentlemen and niggers”. Formuleringen väckte stort rabalder i både USA och Sverige. Tidpunkten för avslöjandet var det sämsta då Metro var mitt uppe i en lansering i New York. En ångerfull Albrecht tvingades nästan omedelbart lämna sin styrelseplats i gratistidningen.

27. oktober
Årets sämsta förebild?
Att idrott hamnade i centrum för rapporteringen från socialdemokraternas kongress var det få som hade räknat med. Men när ekobrottmyndigheten inleder en förundersökning om misstänkt skattebrott mot en idrottsklubb där vice statsministern och tidigare finansministern Ringholm suttit som ordförande är det förstås munsbitar för media. Statsminister Göran Persson inklusive Ringholm tar det hela med lugn – som vanligt.

29. september
Årets mest oväntade avhopp
Pressmeddelandet att Riksbankchefen Lars Heikensten lämnar sin post för att bli ledamot i den Europeiska revisionsrätten damp ned som en fullständig överraskning. Det hade varken funnits krav eller spekulationer om att han skulle lämna förordnandet fram till 2009 i förtid. Heikensten motiverade sitt beslut med att vilja gå vidare i karriären. Men hur frivillig var hans beslut egentligen? Faktum är att det var regeringen som nominerade honom till det nya jobbet. Eller som en DN-ledare uttrycker det: ”Blotta misstanken om att han fått sparken i sidan skadar Riksbanken.”

27. oktober
Årets kassako
Vattenfalls Lars Josefsson levererade ett rörelseresultat på över 17 miljarder kronor för årets första nio månader. Det var ökning med 22 procent jämfört med 2004. Bakom vinstuppgången står miljökämparnas hatobjekt nr.1: den brunkolslukande tyska verksamheten. Brunkolen till trots utsågs energikungen Josefsson av Time Magazine tidigare i år till europeisk hjälte för sitt miljöengagemang.

2. december
Årets otrendigaste kursraket
En uppgång på närmare 100 procent i år gör husvagn- och husbiltillverkaren Kabes aktie till en av vinnarna på O-listan. Årets första nio månader blev det bästa i bolagets historia. Bakom står framför allt husvagnarna som ännu i dag tillverkas och utvecklas i fabriken i småländska Tenhult. Att lägga ut verksamheten till lågkostnadsländer är inte på tapeten: – Konstruktion och utveckling hör ihop, säger Kabes VD Alf Ekström.

27.april
Årets fängelsekund
Byggentreprenören och Malmöprofilen Percy Nilsson dömdes i april till ett års fängelse. Malmö Tingsrätt ansåg att han som tidigare ordförande för ishockeyklubben gjort sig skyldig till grovt skattebrott och grovt skattebedrägeri. Både åklagare och Nilssons advokat Leif Silbersky har överklagat domen.

11. februari och 28 oktober
Årets sparkar
Ebba Lindsö sparkades i början på året från posten som vd för Svensk Näringsliv i februari. Bara 1,5 år på posten hade den interna kritiken mot henne blivit övermäktig. Ordförande Michael Treschow hade inget annat val än att ge henne sparken. I gruppen mer eller mindre väntade sparkar ingår även Bo Dankis som under hösten fick lämna befattningen som vd för Assa Abloy. På marknaden fanns det länge en tveksamhet huruvida han skulle få ordning på vildvuxna bolaget.

26. maj
Årets smartaste affär
Sammanslagningen av Melker Schörlingkontrollerade fettillverkaren Karlshamns och danska Aarhus United räknas till årets mest industriellt logiska affärer. Samordningsvinsterna är stora och bolagen kompletterar varandra både geografiskt och produktmässigt. Vad kan man mer begära av en fusion?

13. juni
Årets fientliga bud
Hexagons bud schweiziska Leica Geosystems blev det första fientliga bud från ett svensk bolag på en utländsk aktör på länge. Trots utdraget taktikspel från Leicas ledning lyckades Hexagons vd Ola Rollen till slut komma över bolaget. Notan på affären hamnade på cirka 8 miljarder kronor.

12. september
Årets uppköp
Amerikanska webauktionsföretaget Ebays köp av svenska internettelefonibolaget Skype kommer att gå till historien som en av år 2005 års mest uppmärksammade affärer. Säljarna med grundaren Niklas Zennström i spetsen kunde glädja sig åt en prislapp på hissnade 20 miljarder kronor. En siffra som, om Skype utvecklas väl, kan komma att stiga till 30 miljarder kronor. Inte illa för ett bolag som bara hade två år på nacken.

29. mars
Årets statistik
Cirka 5,5 miljarder kronor lägger de svenska hushållen på prostitution, droger, hembränning och smuggling av alkohol och tobak. Det konstaterade Statistiska Centralbyrån, SCB efter att för första gången har försökt kartlägga de illegala verksamheternas del av Sveriges Bruttonationalprodukt.

7. oktober
Årets nederlag
Som styrelseordförande i Skandia misslyckades Bernt Magnusson fullständigt med att få med sig styrelsemajoriteten för ett ja till sydafrikanska Old Mutuals bud. Återstår att se hur länge efterträdaren Lennart Jeansson får behålla sitt jobb.

3. november
Årets kapitulation
Serien av värdetransportrån under 2005 kulminerade i att en värdetransportbil sprängdes utanför Stenungssund. Rånet ledde till tomma bankomater i de större städerna. Rånrisken gör att det även kan uppstå kontantbrist till jul varnar Securitas. Justitieminister Thomas Bodström löften om krafttag mot rånen till trots är det bovarna som tillsvidare styr över medborgarnas vardag.

29. augusti
Årets oljebaron
Orkanen Katrinas attack mot den amerikanska sydkusten bidrog till att driva upp oljepriset till över 70 dollar under sensommaren. Bland årets oljevinnarna finns oljemagnaten Adolf Lundin vars aktieförmögenhet (Lundin Petroleum, Vostok Nafta och Lundin Mining) enligt Dagens Industri under december hade stigit till 11,5 miljarder dollar.

26. september
Årets comeback
20 år efter brakkonkursen i Consafe sätter Christer Ericsson ett nytt oljeriggbolag på börsen. För Ericsson är det en revansch mot dem som enligt honom tidigare både lämnade Consafe i sticket. – Alla som behandlade mig och mina kollegor illa ska se vad de sopade under mattan, sa Ericsson i en intervju med Affärsvärlden.

27. september
Årets time-out
Arne Mårtenssons annonserade avhopp från ordförandeposten i Handelsbanken i slutet av september kom inte helt oväntat. Affärsvärldens läsare fick redan under våren veta att det funnits gnissel i toppen. Att han skulle förklara sin tre åriga time-out med att vilja segla jorden runt fick dock många att hicka till.

1 juni
Årets glashjälte
Få produkter som svenskt glas får turistande japaner och amerikaner att öppna sina plånböcker. Men länge såg det ut som anrika glaskoncernen Orrefors Kosta Boda var på väg mot nedräkning. Det hela blev inte bättre av att den danske ägaren saknade i idéer om hur man skulle få bukt med de kroniska lönsamhetsproblemen. I början på juni tog dock profilkläderskungen Torsten Jansson med sitt New Wave över kontrollen över glaskoncernen. Om någon så är det Jansson som kommer att kunna rädda glasbolaget från undergång.

23. augusti
Årets kursuppgång
En order på avfuktningssystem från flygplantillverkaren Boeing fick O-listenoterade CTT:s aktie att rusa med över 200 procent under samma dag. I december toppade bolaget O-listan med en uppgång på 273 procent i år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets