Laddar

”ABB säljer Dodge”

BÖRSGOLVET.
Du har tillgång till denna artikel tack vare ditt Premium-konto

Vännerna har fått nog av det politiska dödläget. Nyheterna fylls av expertanalyser och spekulationer, pladder, pladder, pladder. Det är som om folk har glömt att det mesta fortgår som vanligt. Företag måste köpa och sälja. Men bristen på politisk beslutsamhet gör att svenska bolag tappar fart.

– Medan man leker politik i riksdagen förlorar Sverige i konkurrenskraft. Det ser ut att bli en bedrövlig upprepning av de fyra år som varit. Ingen samordning, inga nya reformer, säger en laxsashimi på restaurang Broms.

Företagen får ta saken i egna händer. Vilket de allra flesta gör.

Bonnier exempelvis. Bolaget har nyligen annonserat att det ska styckas och det har öppnat upp för försäljning av enheterna. Private equity-bolagen är redan där och spanar.

– Det dröjer inte länge innan en riskkapitalist slukar Adlibris. Bolaget har en bra position, i en tuff marknad. De behöver nya starka och handlingskraftiga ägare för att skala upp, säger en skaldjursconnaisseur som förbereder sig för hummerfisket om knappa två veckor.

En annan som inte vilar på hanen är Rutger Arnhult.

– Han är överallt. I slutet av augusti flaggade fastighetsmagnaten upp i Castellum, säger en dunväst som tillbringade eftermiddagen i solen på Rosendals trädgårdscafé.

Det är en tidsfråga innan det händer fler grejer.

– Castellum lägger bud på Klövern. Då får han in mer än 10 procent i det nya bolaget, som skulle bli enormt.

Hunterstövlarna som står intill instämmer.

– Arnhult må vara nyckfull, men han har näsa för affärer. Detta är starten på något större.

– I ett nästa steg lägger han bud på Fabege. Bolagen skulle passa bra ihop, men framför allt skulle Rutger en gång för alla vinna maktkampen mot Erik Paulsson, säger stövlarna och korkar upp en biodynamisk äppelcider från Bretagne.

Surret om att Spotify skulle köra en dubbelnotering håller i sig.

– Spotify skulle klara sig bra om de gjorde en dubbelnotering på Stockholmsbörsen. Investerare borde snacka med dem, be dem komma hem, de skulle klara sig galant i vårt finansiella ekosystem, säger en halstrad kammussla med forellrom.

ABB är ett annat kärt ämne på vännernas läppar denna vecka.

– I Europa är det mycket snack om Cevian och det rör både Thyssen Krupp och ABB. Gardell har tröttnat på att inte få avkastning på sina pengar. Han ger sig inte förrän ABB är styckat. Men det händer mer än att bara Power Grids knoppas av. Dodge, som gör kullager, står på säljlistan. Bolaget ska ut ur boet, säger en konstsamlare som nyligen storshoppat på CF Hill.

Apropå kullager berättar en blomkålspannacotta med ostronmajonnäs på Dorsia att intresset för Volvo Cars varit ljummet.

– Det var egentligen bara två institutioner som var beredda att betala det som Li Shufu ville ha och det var AMF och Folksam. Shufu krävde ett totalt överpris, men en hög värdering hade gett institutionerna god avkastning på konverten. Det och lite hjältestatus i Sverige räckte för att de skulle vara beredda att pytsa in en stor klump av spararens pengar.

Turbulensen i Handelsbanken oroar en kräftskiva på Smådalarö.

– Det är fortsatt Pär Boman som bestämmer i banken, vilket gör situationen knivig för många anställda. Men det är inte det som är grejen. Den stora frågan är vart banken är på väg och vem som ska ta den dit. Boman har förtroende för Bouvin, han älskar den brittiska business som Bouvin byggde upp. Men till syvende och sist handlar det om vad Fredrik Lundberg vill och då sitter Anders inte lika säkert. Det är bäddat för maktkamp. Igen.

Vännerna vet vem som brukar gå segrande ur den striden.

Vad var det de sa?

Golfaren: Volvo Cars IPO blir inte av. Det är en pajasvärdering, berättade en Båstadgolfare i mitten på augusti. I förra veckan meddelade bolagets vd Håkan Samuelsson att man skjuter på noteringen, med hänvisning till att han ”måste kunna titta investerarna i ögonen” efter att bolaget är noterat.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.