Akelius om Castellums jätteemission: ”Lysande av styrelsen”

Nu är villkoren klara i Castellums företrädesemission på 10 miljarder. "Jag tycker styrelsens beslut att skydda Castellum är lysande", skriver storägaren Roger Akelius till Affärsvärlden.
Akelius om Castellums jätteemission: ”Lysande av styrelsen” - Roger

Marknadsklimatet pressar fastighetsbolagen. I februari meddelade Castellum att man ville genomföra en företrädesemission på 10 miljarder för att stärka bolagets finansiella ställning. Och nu är villkoren för emissionen klara: två befintliga aktier kommer ge rätt att teckna en ny och teckningskursen är satt till 62 kronor. Det kan jämföras med torsdagens stängningskurs på 120 kronor.

Beskedet togs emot väl av marknaden och aktien är i skrivande stund upp 4% och handlas nu för 125 kronor.

Säkerhet viktigare än risker

Storägaren Roger Akelius, som i oktober tog över tronen i Castellum av den då pressade Rutger Arnhult, är nöjd med emissionen.

”Likviditet är säkerhet. Säkerhet är viktigare än att riskera förluster”, skriver han i ett mejl till Affärsvärlden och fortsätter:

”Jag tycker styrelsens beslut att skydda Castellum är lysande”, skriver han och betonar att han inte har påverkat styrelsen.

Akelius: Roligast är modern pedagogik

I övrigt är han sparsmakad med kommentarer kring bolagets finansiella ställning och om man kommer behöva ta in mer pengar fram över. Däremot berättar han om vad han brinner för just nu, vilket ligger långt ifrån både fastigheter och skog.

”Roligast för mig är ny modern pedagogik”, skriver han och utvecklar:

”Jag är riktigt lyrisk över att hitta metoder att lära femåringar att lösa kvadratrötter, beräkna medelvärde, typvärde samt om de kan siffror, ta fram derivatan, beräkna gradtal från sinus, cosinus och alltid vice versa.”

Han berättar att han jobbar intensivt med Unicef och UNHCR och har 70 anställda i ett hjälpprojekt att utveckla språkkurser och matematik.

Utspädning

Tillbaka till emissionen, som omfattar drygt 164,2 miljoner nya aktier. Den innebär en utspädning på cirka 33,3% av aktierna och rösterna i bolaget. De aktieägare som inte vill delta kan kompensera sig genom att sälja sina teckningsrätter.

Avstämningsdagen för att kunna delta i emissionen är den 11 maj. Teckningsperioden kommer att pågå mellan 15 och 29 maj.

Emissionen är säkrad till 100% genom tecknings- och garantiåtaganden.

Akelius Residential Property äger 12,7% av Castellum och aktierna är värda 5,6 miljarder kronor, enligt Holdings.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.