AKTIEINDIKATORN: Allt fler rapporterande IT-bolag

Aktieindikatorn har fått hela 19 rapporter från IT-bolagunder veckan. För ett år sedan skulle det ha varit nästanalla noterade dataföretag. Så är det inte nu.

Under veckan har Aktieindikatorn fått halvårsrapporter från 19IT-bolag. För ett år sedan, när branschen hade 20 dataföretag,skulle det inneburit att nästan alla rapporter kommit underveckan. Men nu innehåller branschen 43 företag. Antalet noteradeIT-bolag har alltså mer än fördubblats det senaste året.Utvecklingen för flertalet databolag det senaste halvåret hardock inte varit särskilt upphetsande, trots det stora intressetför internetbyråerna. Affärsvärldens IT-index har sjunkit medöver 7 procent sedan årsskiftet.

WM-data kom med sin halvårsrapport i torsdags. Intresset fördatabranschens största företag har inte varit översvallande.Sedan årsskiftet har aktien, fram till rapporttillfället,sjunkit med över 13 procent. Mottagandet av rapporten var förstsvalt under torsdagen, men aktiekursen steg under fredagen.WM-data har inlett ett samarbete med det finskaförsäkringsbolaget Pohjola och ansvarar där försystemutvecklingen. Sedan årsskiftet är datakonsulten ävendelägare i Pohjola. I juni tecknades ett avtal med Telia därWM-data ska leverera ett system för fakturahantering. Dessutomköptes norska Digital System Partner i juli, verksamt inomprojektbaserade lösningar inom bank/finans, offentlig sektor ochtelekom. WM-datas vinst under årets sex första månader steg med20 procent till 490 mkr. Affärsvärlden låter vinstprognosen på1.060 mkr för innevarande år stå kvar.Det nyligen sammanslagna Tietoenator, som noterades den 9 juli,har inte hunnit få marknadens förtroende. Aktiekursen föllkraftigt efter att halvårsrapporten presenterats.Fusionskostnaderna bedöms visserligen inte bli större äntidigare väntat, ca 68 mkr, men datakonsulten dras med tvåaffärsområden, Services och Communications, som har svaglönsamhet. Under perioden tecknade affärsområde Processing &Support avtal med Apoteksbolaget och Celsius Bofors med ettordervärde på ca 226 mkr, fördelat på tre år. Med anledning avavtalet har ett nytt kontor öppnats i Karlskoga. Tietoenatorsresultat för årets första halvår blev en vinst på 391 mkr.Affärsvärlden justerar ned helårsprognosen till 880 mkr.Alfaskop kom med sin niomånadersrapport under veckan. I majmeddelades att datoråterförsäljaren stod inför omfattandeorganisationsförändringar. Ett dussin dotterbolag ska frånmitten av september ersättas av tre nya bolag: infrastruktur,utbildning och konsult. Förändringen som väntas ge plattareorganisation kommer att reducera personalen med upp till 150anställda. Niomånadersresultatet var lägre än företagets egnaförväntningar, en förlust på 900 tkr. Affärsvärldens tror atthelårsresultatet blir en förlust på 5 mkr.Vi sätter vinstprognos för datakonsulten Proact som noterades ibörjan på juli. För innevarande år beräknas vinsten bli 6 mkr.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Moberg Pharma
Annons från VECKANS FÖRETAG