Laddar

Färna Invest lägger uppköpsbud på Chromogenics – rejäl budpremie

Färna Invest lägger ett uppköpsbud på samtliga aktier i glastillverkningsbolaget Chromogenics på 10 kronor per aktie kontant.
Färna Invest lägger uppköpsbud på Chromogenics – rejäl budpremie - AffŠrsvŠrlden, Gerald Engstršm, reportage
Affärsmannen Gerald Engström. Foto: Sven Lindwall / BILDBYRN

Det framgår av ett pressmeddelande.

Budet värderar Chromogenics aktier till 66,3 miljoner kronor.

Erbjudande motsvarar en budpremie på 72 procent jämfört gårdagens stängningskurs för aktien på 5,80 kronor. Det motsvarar också en budpremie på 48 procent räknat den volymviktade genomsnittskursen för aktien de senaste 30 handelsdagarna och 52 procent för motsvarande på den senaste 180 handelsdagarna.

Chromogenics styrelse rekommenderar aktieägarna att acceptera budet.

Färna Invest äger före erbjudandet 1,98 miljoner aktier i Chromogenics, motsvarande 29,8 procent av kapitalet och rösterna i bolaget.

Bolagets näst största aktieägare Parment Förvaltning, som representerar 16,0 procent av kapitalet och rösterna i Chromogenics har, på vissa villkor, åtagit sig att acceptera erbjudandet.

Acceptfristen för erbjudandet förväntas inledas omkring den 30 maj och avslutas omkring den 28 juni.

“Chromogenics är ett bolag med potential, men vars verksamhet och framtidsutsikter hämmas i nuvarande noterade miljö. Chromogenics har behov av att genomföra investeringar i den kommersiella organisationen och att ges finansiella förutsättningar att bearbeta och realisera affärsmöjligheter. Med anledning av detta behov av investeringar och det kapitaltillskott som krävs anser vi att Chromogenics möjligheter i onoterad miljö är betydligt större”, säger Gerald Engström, VD för Färna Invest.

“Vi är övertygade om att kontanterbjudandet från Färna Invest bäst tillvaratar såväl Chromogenics som våra aktieägares intressen då det ännu återstår omfattande investeringar i vår egen organisation och kommersiella aktiviteter. Vi välkomnar därför kontanterbjudandet från Färna Invest”, säger Johan Hedin, styrelseordförande i Chromogenics.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.