Aktien har tappat markkontakten – sälj

ANALYS Bolaget är ett välskött med trender och stabila ägare i ryggen. Men avtagande tillväxt och lönsamhet pekar mot att multipelkontraktionen borde ligga runt hörnet.

SÄLJ HMS Networks affärsidé ligger helt rätt i tiden. Teknikbolagets egenutvecklade produkter möjliggör kommunikation mellan industriella maskiner, och rider därmed på flera heta megatrender, som automatisering samt sakernas internet (iot). Aktien har rusat fram på börsen, som en av mid cap-listans mest högavkastande de tre senaste åren.

Hittills i år är aktien upp över 50 procent, trots ett ordentligt tapp i den organiska tillväxten. För helåret 2018 landade den på 7 procent, en bra bit under målet på 12 procent. Tillväxten på 16 procent i årets första kvartal är i linje med bolagets historiska snitt, men exkluderat valutaeffekter och förvärv landade den på svaga 4 procent. Samtidigt sjönk marginalerna från motsvarande period 2018, trots att rörelsevinsten valutadopades med ytterligare 10 miljoner kronor.

Årets kursrusning har medfört att HMS har värderats upp rejält. Aktien handlas nu till ett p/e-tal på dryga 50, ett ordentligt lyft från p/e 41 i nummer 23/2018, då aktien tilldelades en vänta-rekommendation av Affärsvärlden. Det är alltså en bra bit över bolagets eget tioåriga värderingssnitt omkring p/e 30, som även är dagens genomsnitt för internationella jämförelsebolag.

HMS har uppvisat en fin aktiekurshistorik sedan starten 2007, och med trend och stabila ägare i ryggen förtjänar bolagets affär en premie. Men på dagens kursnivåer är risken för en snabb multipelkontraktion alltför hög. Kombinationen av avtagande tillväxt samt lönsamhet och bolagets försiktiga guidning för framtiden gör att Affärsvärlden väljer att ta hem vinsten i HMS. Sälj med riktkurs 170 kronor.

Detta är en nedkortad version av aktierådet Tappat markkontakten

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.