Aktieråd: Vänta med klädbolaget

MQ:s svårigheter att växa ledde fram till förvärvet av problemtyngda klädkedjan Joy. Hittills ser det bra ut, men affären räcker inte för att motivera ett köpråd.

VÄNTA. På MQ:s uppsida finns förvärvet Joy, den tidigare olönsamma klädkedjan som säljer kläder för medelålders kvinnor. Försäljningstillväxten under de nio första månaderna i MQ:s räkenskapsår landade på 5,2 procent i jämförbara butiker, jämfört med marknadens –1,9 procent och MQ:s –2,0 procent.

Vid ev/ebit 8, p/e 10 och en direkt­avkastning över 5 procent på konsensusprognoserna för nästa räkenskapsår är bolaget ett av börsens mer attraktiva rent nyckeltalsmässigt.

Det som är illavarslande ur ett långsiktigt tillväxtperspektiv är att MQ nu vid ett par tillfällen misslyckats med att etablera sig i Norge, i kombination med en dålig klädförsäljning i den svenska ekonomin.

Över tid blir det därför svårt att se ett MQ tillbaka i tillväxtspåret och med tvåsiffrig marginal. Aktien lär heller inte uppvärderas i någon större utsträckning.

Den som vill jaga fynd i den utsatta detaljhandeln kan hitta intressantare alternativ än MQ, en klädhandlare till synes utan internationell potential.

Detta är en kortversion av Mode som fastnat i mitten – läs hela texten här.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.