Aktierna som kan falla idag

Ett antal av dagens rapporterande bolag har redovisat sämre siffror än väntat. Det kan leda till djupdykningar på börsen.

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar svagt ned inför att handeln i Europa ska inledas på torsdagen i brist på vägledning från USA och efter svag utveckling i Asien.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,1 procent lägre, CAC 40 Index noterades 0,2 procent ned och DAX-terminen var oförändrad.

Börserna i New York stängde oregelbundet på onsdagen efter att starka rapporter från bolag somApple,BoeingochUnited Technologiesvägt mot nedgångar för hälsorelaterat.

Merckvar den aktie som utvecklades sämst på Dow Jones med en nedgång på 3,7 procent efter att investerarna blivit oroliga för effekten av hälsoreformen sedanAbbott LabsochGilead Sciencessänkt sin guidning för 2010.

Dow Jones slutade 0,1 procent högre, en marginell förbättring jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring oförändrat. S&P 500 tappade 0,1 procent och Nasdaq Composite adderade 0,2 procent.

De asiatiska börserna var övervägande lägre under torsdagens handelssession på oro för att en starkare yen och kinesiska åtgärder för att förhindra fastighetsspekulation ska dämpa resultattillväxten i regionen. Nikkei 225 stängde 1,3 procent lägre.

Yi Xianrong, analytiker vid statliga Chinese Academy of Social Sciences, skrev i den statliga tidningen China Daily på torsdagen att Kinas åtgärder för att begränsa de kraftigt stigande fastighetspriserna kommer att slå ett ”dödligt slag” mot spekulanterna.

Den minskade riskviljan hänvisades även till att Vita Husets pressekreterare Robert Gibbs sagt att president Barack Obamas tal i New York i kväll kommer att rikta in sig på att nya regleringar av den finansiella industrin.

För svensk del harABBredovisat ett rörelseresultat, ebit, inklusive engångsposter, på 709 miljoner dollar för det första kvartalet. I ebit-resultatet ingick omstruktureringskostnader om cirka 7 miljoner dollar.

Analytikerna hade i snitt räknat med ett ebit-resultat på 775 miljoner dollar, enligt SME Direkts prognossammanställning.

I prognosen ingick omstruktureringskostnader om 129 miljoner dollar. ABB:s rörelsemarginal, inklusive engångsposterna, landade på 10,2 procent, att jämföras med väntade 11,3 procent. Den största avvikelsen i ABB:s marginaler gentemot analytikernas förväntningar hittades i det första kvartalet i division Power Systems.

SAShar redovisat ett resultat före skatt om -972 miljoner kronor för det första kvartalet. Analytikerna hade räknat med ett resultat före skatt på -989 miljoner kronor i genomsnitt, enligt SME Direkt sammanställning.

Stora Ensosresultat före skatt exklusive engångsposter blev 137 miljoner euro för det första kvartalet. Analytikerna hade räknat med ett resultat före skatt på 52 miljoner euro, enligt SME Direkt.

Orc Softwares resultat före skatt blev 26,8 miljoner kronor för det första kvartalet. Analytikerna hade räknat med ett resultat före skatt på 31 miljoner kronor, enligt SME Direkt sammanställning.

På torsdagens agenda finns preliminära inköpschefsindex för euroområdet i april.

Rapporterna för hela området publiceras strax före klockan 10.00, och enligt Bloomberg News enkät väntas såväl industri- som tjänsteindex stiga marginellt, till 56,7 respektive 54,4, jämfört med månaden före.

Brittisk detaljhandelsstatistik för mars publiceras klockan 10.30, den totala försäljningen inklusive bensin väntas ha ökat med 0,5 procent jämfört med februari.

Klockan 14.30 publiceras USA-PPI för mars, enligt Bloomberg News enkät väntas en ökning med 0,5 procent jämfört med i februari, och +0,1 procent exklusive livsmedel och energi. A

ntalet nyanmälda arbetslösa, klockan 14.30, väntas ha sjunkit till 450.000 förra veckan från 484.000 veckan före.

Klockan 16.00 kommer statistik över försäljningstakten av befintliga bostäder i mars, som väntas ha stigit 5,3 procent efter en nedgång med 0,6 procent i februari.

Bland tyngre bolagsrapporter som kommer under dagen finnsNokiaklockan 12.00. Från USA väntasBriggs & Stratton,Kimberly-ClarkochVerizoninnan öppningen i New York. Efter stängningen ikväll kommerMicrosoft,STEricssonochStmicroelectronics.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.