Aktiviteten i tjänstesektorn på sexårslägsta

Inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till 47,9 i november från reviderade 49,4 föregående månad (49,5).

Det kombinerade inköpschefsindexet (tjänster och industrin) sjönk till 47,2 från reviderade 48,5 föregående månad (49,6).

“Nedgången i indexet innebär att aktiviteten i tjänstesektorn fortsätter att minska under fjärde kvartalet till nivåer som inte har noterats på sex år och som bidrar till ett minskat nyanställningsbehov i tjänsteföretagen”, säger Jörgen Kennemar ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

Tre av fyra delindex i PMI-tjänster noterades under 50-strecket, vilket visar på en utbredd och svag aktivitet i tjänsteföretagen. Delindex för orderingången svarade för den enskilt största nedgången följt av leveranstider och affärsvolym, som sammantaget bidrog med 1,5 indexenheter till nedgången i PMI-tjänster.

Indexet är en sammanställning av bedömningen bland drygt 200 inköpschefer vad gäller den ekonomiska utvecklingen och presenteras av Swedbank och Silf, organisationen för inköp och logistik.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här