Amortering
Amorteringsrekommendation kan tynga affärsbankernas intäkter
“Vi tror att tuffare amorteringsregler kommer att medföra en inbromsning i bolånetillväxten, något som beslutsfattare önskar sig. Våra senaste konversationer med bankers verkställande direktörer stödjer den här synen, och på medellång sikt tror vi att bolånetillväxten kan sjunka från nuvarande 5-6 procent per år till 3-4 procent”, skriver Morgan Stanley i en analys.
Investmentbanken har rekommendationen övervikt på SEB baserat på SEB:s relativt sett mindre bolåneexponering och högre exponering mot företagssektorn.
“Vi tror att den senaste tidens ökning i den svenska företagsaktiviteten gynnar SEB mest, medan bankens relativt begränsade exponering mot bolånemarknaden torde begränsa nedsiderisken. Vidare borde ökad klarhet kring kapitalkrav möjliggöra utdelningshöjningar och vi tror att en utdelningsandel på 70-75 procent är rimlig”, skriver Morgan Stanley.
I juli höjde Morgan Stanley sin rekommendation för SEB till övervikt medan rekommendationen för Swedbank sänktes till jämvikt.
Bankföreningen kom igår med en ny rekommendation om att alla nya bolån med en belåningsgrad över 50 procent av bostadens marknadsvärde ska amorteras. När den nya rekommendationen blir verklighet för storbankerna, som alla är medlemmar i Bankföreningen, är ännu oklart och likaså vilken amorteringstakt som gäller.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.