Analys: Zenecas krassliga forskning
I morgon, den 18 februari, är det extra bolagsstämma i brittiskaläkemedelsbolaget Zeneca. Säger 75 procent av aktieägarna jatill budet på Astra så är första hindret på vägen mot en fusionborta. Astras aktieägare har ytterligare en månad på sig innande behöver bestämma sig.Som ytterligare beslutsunderlag för vilsna aktieägare kan detvara på sin plats att ge en beskrivning av Zeneca, somförmodligen är ganska okänt för många. Det tillhör inte de mestomtalade företagen i läkemedelsbranschen; Zeneca har inte tagitfram några spektakulära produkter eller storsäljare som dettalas om. En del betraktar det rent av som ett kemiföretag,eftersom hälften av försäljningen utgörs av växtskyddsmedel motangrepp från svamp, insekter och parasiter (agrokemi) ochbindemedel, industriella konserveringsmedel och färgpigment(specialkemi). Zeneca är en avknoppning från det stora brittiskakemiföretaget ICI. 1993 skildes läkemedel, agrokemi och specialkemi utoch bildade det nya bolaget.Det blev en lyckad avknoppning. Aktien gick i höjden. Genastuppstod en diskussion på aktiemarknaden om Zeneca verkligenkunde klara sig på egen hand. Det ansågs för litet och därförspekulerades det tidigt i att det skulle komma ett bud frånnågot av de större företagen.
Kemisk blandning
Egentligen borde Zeneca ha en lägre värdering än övrigaläkemedelsföretag. Med sin tunga inriktning mot kemi kan detinte hålla samma lönsamhet och vinsttillväxt som renodladeläkemedelstillverkare. Men tack vare en mer eller mindrekonstant budpremie har värderingen hållits uppe.Utvecklingen sedan avknoppningsåret har inte varit såimponerande, i alla fall inte om man jämför med vad andraläkemedelsbolag har lyckats åstadkomma. Håller vi oss tillläkemedelsdivisionen, som står för cirka 75 procent avkoncernvinsten, har försäljningen ökat med cirka 8 procent,rörelseresultatet cirka 5 procent per år i genomsnitt. Koncernentotalt har haft en bättre resultatutveckling genom att Zenecarensat bort förluster inom agrokemin, nämligenutsädesverksamheten som gick rejält back 1993-96. Därför blevdet ett betydande resultatlyft 1996 för agrokemi.
Konstant vinst
De senaste tre åren har koncernvinsten i Zeneca flackat ut kringnivån en miljard pund. I skrivande stund är intehelårsresultatet för 1998 känt, men de flesta analytiker hargissat att det hamnar något under nivån för 1997. En starkpundkurs i kombination med uppdragna marknadsföringskostnaderoch sämre försäljning än väntat för nylanseringar har dämpatutvecklingen.För att lyckas i läkemedelsbranschen krävs mycket forskning.Zenecas FoU-budget inom läkemedel har de senaste åren legatkring branschsnittet, 15-17 procent av omsättningen. Dessutombedrivs forskning inom agrokemi och specialkemi. Den är intelika kostsam, utan ligger kring 10 respektive 5 procent avomsättningen.Åren 1993-94 hade Astra och Zeneca ungefär lika storaFoU-satsningar inom läkemedel, både i absoluta tal (cirka 4miljarder kronor) och i relativa (15-16 procent avomsättningen).Men sedan har Astra dragit ifrån. Under perioden 1993-98 harAstra ökat sina FoU-kostnader med i genomsnitt drygt 25 procentper år, medan Zeneca bara ökat 10 procent. Därför har Astra idag en betydligt större forskningsbudget än Zeneca påläkemedelsområdet, i storleksordningen 50 procent större. Det ärförstås framgångarna med magsårsmedlet Losec som möjliggjortdenna storsatsning.Mot denna bakgrund är det inte så märkligt att Astra anses ha enrikare och mer intressant forskningsportfölj än Zeneca. Astrahar också en bredare inriktning och verkar ha lyckats bättre medatt försvara sina etablerade positioner.
Hjärtefråga
Detta är särskilt tydligt inom hjärta/kärl, som är ett stortområde för båda bolagen. Här har Zeneca, eller snarare ICI,varit något av en pionjär. Hos ICI arbetade en avefterkrigstidens mest framstående läkemedelsforskare, JamesBlack (nobelpris i medicin 1988). Han ledde arbetet som på1960-talet resulterade i världens första betablockerare(Inderal). ICI etablerade en helt ny terapi för att behandlahögt blodtryck.En förbättrad version av Inderal, kallad Tenormin, blev en storframgång för ICI och ett av världens mest sålda läkemedel ibörjan på 1980-talet. Astra låg också väl framme på området ochdess motsvarighet till Tenormin, Seloken, var länge Astrasledande produkt och finansierade en stor del avmagsårsforskningen, som ledde fram till Losec.
Seloken går om
Fortfarande är Tenormin, som tappade sitt patent 1992, större änSeloken. Men om något år kommer Seloken att gå om, eftersomAstra har lyckats utveckla Seloken med en förbättradberedningsform (ZOC). Försäljningen för Tenormin är vikandeefter patentutgången, medan den fortfarande ökar för Seloken.Zeneca har inte på egen hand lyckats utveckla efterföljare tillbetablockerarna, alltså kalciumantagonister, ACE-hämmare ochangiotensin II-hämmare. I stället har produkter, som tagits framav andra, köpts in.En kalciumantagonist inlicensierades från tyska Bayer förUSA-marknaden (Sular). Den kom för sent till marknaden och harinte blivit någon storsäljare. Bättre gick det att inlicensieraen ACE-hämmare. Zestril, utvecklad av amerikanska Merck, kom ini sortimentet i slutet på 1980-talet och blev på relativt korttid Zenecas största produkt. Nu svarar den för 25 procent avläkemedelsförsäljningen – men en betydande nedgång kan förutsesnär patentet löper ut 2001, kanske tidigare (se Affärsvärlden nr6/99). Forskningen på hjärt/kärl-området verkar inte ha varit så högtprioriterad. Det ser ganska magert ut i forskningsportföljen.Stora förhoppningar knyts visserligen till en kolesterolsänkandesubstans, kallad super-statin (ZD 4522), inlicensierad frånjapanska Shionogi. Kanske kan den nå marknaden omkring 2002.Frågan är om den inte kommer väl sent. Det lär bli den tiondestatinen på marknaden. Normalt är det bara de först lanseradeläkemedlen som förmår att växa sigstora. För resten återstår att hitta nischer eller attpriskonkurrera.
Svårare sälja cancermedel
Zeneca har valt att främst satsa på cancerforskning, i huvudsakmed inriktning på hormonpreparat. Man har fått fram ledandepreparat för att behandla bröstcancer (Nolvadex) ochprostatacancer (Zoladex). Trots att Zeneca lyckats hitta destörsta medicinerna för de två vanligaste cancerformerna blandkvinnor respektive män så är inte försäljningen iögonenfallandestor. Cancerpreparat blir sällan några storsäljare i klass medmagsårsmedel eller hjärtmediciner.Förklaringen är att det är svårt att få fram effektiva läkemedelmot cancer. Hormonpreparat lindra symptom och förlänger livet.Men cancercellerna dör inte av behandlingen, men tillväxtenstannar upp. För att få slut på cancercellerna krävs operation,cellgifter eller strålning i olika kombinationer. Det mest såldacancerläkemedlet är för övrigt cellgiftet Taxol frånBristol-Myers Squibb (1,2 miljarder dollar i fjol).Hormonbehandling är en sedan länge etablerad teknik som Zenecavidareutvecklat. Det har kommit efterföljare till Nolvadex ochZoladex. De heter Casodex och Arimidex och lanserades för någraår sedan. I forskningsportföljen finns en substans som döptstill Fosladex, som det ställs stora förhoppningar på. Men det ärtveksamt om det kan bli någon riktigt stor produkt eftersom deti grunden bygger på samma princip som Nolvadex. Det finns ett10-tal nya bröstcancermedel nära marknadsintroduktion frånkonkurrenter, bland annat exemestane från Pharmacia & Upjohn.Zeneca har också lanserat ett cancermedel som inte baseras påhormonbehandling, nämligen Tomudex. Det är ett cellgift mottjocktarmscancer. Förväntningarna har varit stora på dennaprodukt. Försäljningen har dock hittills gått trögt. Ett nyttcellgift är under utveckling (ZD 9331).
Långt kvar
Hetast på cancerområdet just nu är forskningen kring angiogenes,en process som får tumörer att växa genom tillväxt av nyablodkärl. Kan processen stoppas med angiogeneshämmare, somstryper blodtillförseln så att tumörerna dör. En intensivforskning pågår för att hitta lämpliga läkemedel. Det finnascirka 25 forskningsprojekt kring angiogenes. Alla de storaläkemedelsbolagen med cancerinriktning finns med, även Zeneca.Längst verkar de mindre forskningsbolagen ha kommit, exempelvisamerikanska Sugen och svenska Oxigene. Men det är flera år kvartills dessa projekt kan bedömas.
Dominans
Produkter inom hjärta/kärl och cancer är helt dominerande hosZeneca och svarar för drygt 70 procent avläkemedelsförsäljningen. Störst av de övriga är ett narkosmedel,världens mest sålda för generell bedövning (Diprivan). Detförlorar sitt patentskydd i år i USA och har gjort det redan iEuropa. Så mycket nytt inom smärtlindring är inte på gång. Ettinlicensierat lokalbedövningsmedel (Chirocaine) säljs tillbakaom det blir en fusion med Astra eftersom det konkurrerar medNaropin, Astras nya långverkande lokalbedövningsmedel.Tre nya produkter, inom områden där Zeneca inte haft någottidigare, har nyligen lanserats: Accolate, mot astma, Seroquel,mot schizofreni, och Zomig, mot migrän (den senare köpt av GlaxoWellcome). Försäljningen har hittills inte motsvaratanalytikernas förväntningar.Den slöa starten för nylanseringarna var nog ett viktigt skältill att Zeneca valde att byta sin strategi att växa organiskt.Ledningen insåg att de nya produkterna skulle få svårt attöverbrygga den svacka som uppstår de kommande åren närpatentskyddet på alla storsäljare upphör. En fusion med Astra,som är ett större läkemedelsbolag och befinner sig i en liknandesituation, skulle ge ökad frihet att hantera problemet.Alternativet vore att bli slukad av en stor konkurrent.Frågan är om ett Astra-Zeneca löser grundproblemet. Kvar finnsoron för de många patentutgångarna. Dessutom tillkommer storaengångskostnader för fusionen. Aviserade samordningsvinsterriskerar också att bli uppätna av de marknadsinsatser som krävsför att få ut de nya produkterna snabbt. Aktiekursen kan kommaatt pressas tills marknaden är övertygad om att nylanseringarnabär. Nyckelrollen har Losecs efterträdare perprazol, precis somnu i Astra. Så vad är vunnet för Astras aktieägare med en kostsam fusion?
Vinststagnation
Zeneca, 1995 1996 1997 1998 #miljoner pund
Försäljning 4898 5363 5197 5500Rörelseresultat 829 1043 1083 1080Marginal, % 16,9 19,4 20,8 19,6Vinst före skatt 619 975 1081 1080# Affärsvärldens prognos.
Patentrysare
Zenecas största läkemedel, miljoner pund, och patentutgång påUSA-marknaden.
Patentut-Produkt 1996 1997 1998# gångZestril 605 632 650 2001Diprivan 349 347 370 1999Zoladex 333 348 370 2000Nolvadex 332 306 320 2002Tenormin 397 337 300 1992Casodex 68 122 150 -Accolate 7 53 90 -Merrem 32 60 80 -Arimidex 20 51 80 -Zomig 0 12 80 -Övriga 292 297 310 -Totalt 2435 2565 2800 -# Affärsvärldens prognos
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.