Analytiker: Då lyfter Skanska på börsen

Börsen reagerade måttligt på beskedet om att Anders Danielsson tar över rodret i Skanska. Men den nya vd:n har något som kan sätta fart på aktien.

Under torsdagsmorgonen stod det klart att Anders Danielsson, nuvarande chef för Skanskas byggenheter i USA, tillträder posten som vd på Skanska vid årsskiftet.

Hjalmar Ahlberg, analytiker på aktiemäklaren Kepler Cheuvreux, säger att Danielsson har varit väntad till vd-posten sedan Johan Karlström aviserade sin avgång i september.

– Jag tror att det kan vara ett bra val. Han har funnits inom Skanska i 30 år och har nyligen varit i USA, där Skanska har störst problem med sin verksamhet, säger analytikern.

Han berättar att Skanskas övriga verksamhetsområden går ganska bra, men att man bör lägga mer fokus på lönsamheten.

– De påpekade i pressmeddelandet att den nya vd:n är väldigt resultatfokuserad, vilket jag tror är bra för företaget, säger han.

Anders Danielsson har tidigare varit vd för Skanska Norge och framgångsrikt lett två byggenheter och Skanskas bostadsutveckling från förlust till lönsamhet. Innan det var han vd för Skanska Sverige i fyra år.

– Förhoppningsvis kan han lansera någon tydligare plan för hur de ska få bukt med lönsamheten i USA, som har varit väldigt svag och drabbats av flera nedskrivningar de senaste två åren, säger Hjalmar Ahlberg.

Aktien reagerade måttligt positivt efter beskedet om den Anders Danielssons tillträde på vd-posten.

– Det var ett väntat besked, så jag tror inte det blir något rally i aktien i dag. Men producerar han något trovärdigt för USA så kan det ge en skjuts för aktien, säger Hjalmar Ahlberg.

Aktien har backat 14,7 procent sedan årsskiftet men är upp 3,9 procent de senaste tre månaderna. Kepler Chevreux rekommenderar köp.

– Aktien har blivit oförtjänt straffad av nedgången på den svenska bostadsmarknaden, det är väl bara ungefär 10-15 procent av deras ebit som är direkt påverkad av Sveriges bostadsmarknad, säger Hjalmar Ahlberg.

Aktien är upp 1,3 procent klockan 11.15 på torsdagen.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.