Analytiker om Stora Ensos rapport: En beskvikelse

Svaga marknader väntades inför kvartalsrapporten sänka massa- och pappersjätten Stora Ensos resultat jämfört både med föregående kvartal och med samma kvartal i fjol.

Resultatet blev dock ännu lägre än analytikerna i snitt räknat med och prognosen för det fjärde kvartalet var svagare än de flesta trott.

På börserna i Helsingfors och Stockholm föll aktien på tisdagen.

“Rapporten för det tredje kvartalet var en besvikelse, då guidningen för det fjärde kvartalet var riktigt svag”, konstaterar finländska OP Corporate Bank.

Svagare efterfrågan, lägre försäljningspriser och lägre sålda volymer förklarar nedgången och OP ser “mycket begränsad uppsida” och ökade risker inför nästa år – även om bolagets kassaflöde och balansräkning ser fortsatt bra ut.

Stora Ensos operativa rörelseresultat uppgick till 231 miljoner euro för det tredje kvartalet. Enligt Infront Datas prognossammanställning väntades i genomsnitt 240 miljoner euro och bolaget hade tidigare spått ett operativt resultat i intervallet 200-280 miljoner euro.

För det fjärde kvartalet räknar bolaget nu med ett operativt rörelseresultat i spannet 100-180 miljoner euro.

Kepler Cheuvreux analytiker hade trott på mer:

“Även om guidningen för det fjärde kvartalet /…/ inte ändrar vår positiva syn på aktien är vi besvikna över den kortsiktiga guidningen, vilket kommer att sänka estimaten för 2019 med cirka 5 procent”, skriver han i en snabbkommentar och påminner om att konsensusförväntningen på det fjärde kvartalet låg på 218 miljoner euro inför rapporten.

Även Credit Suisse lyfter fram guidningen som det riktigt svaga inslaget i kvartalsrapporten, medan det operativa rörelseresultatet betraktas som “en liten miss”.

I rapporten för det tredje kvartalet stack konsumentkartong och papper ut på den positiva sidan, medan massatillverkning och trävaror inte nådde upp till redan lågt ställda förväntningar.

Stora Enso R handlades vid 14.35-tiden på tisdagen till 125:60 kronor på Stockholmsbörsen, en nedgång med cirka 6 procent för dagen.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här