Analytikerna tror på Hexagon

Hexagon slog både analytikernas och de egna tillväxtmålen när fredagens rapport presenterades. De analytiker som Affärsvärlden pratat med är också fortsatt positiva till aktien.

Organiskt har mättekniksbolaget växt 6 procent under det tredje kvartalet, vilket är dubbelt så mycket som motsvarande tillväxt under det andra kvartalet.

De starka kvartalssiffrorna gjorde att Hexagon-aktien skickades upp fem procent vid lunchtid på fredagen. Vd Ola Rollén var belåten.

– Jag tror att om man kan ha 5 procent som genomsnittlig tillväxt under de närmaste fem åren, då ska man nog vara väldigt nöjd, sade han under morgonen till Nyhetsbyrån Direkt.

Han påpekade betydelsen av att hänga med i det rådande och kommande teknikskiften.

– Digitalisering sprider sig med blixtens hastighet. Fångar du inte de här digitaliseringstrenderna finns egentligen ingen anledning att ditt företag ska växa. Så det handlar väldigt mycket om att ställa om sin produktportfölj mot de här trenderna, och det är ett tufft jobb, sa han till Nyhetsbyrån Direkt.

Erik Paulsson, analytiker på Pareto Secutiries, håller med.

– Vi har en köprekommendation. Hexagon har en väldigt bra exponering mot digitaliserings- och automatiseringstrenden, viktiga marknader som växer.

Även Max Frydén, analytiker på Danske Bank, är positiv till aktien.

– Vi tror att bolaget kommer fortsätta generera bra värde och tillväxt i marginaler och organiskt.

Han menar att rapporten är ett bevis på att bolaget är på rätt väg.

– Både den starka organiska tillväxten och marginaltillväxten är betryggande. Det är en hållbar utveckling, säger han.

Sedan i mars i år är vd:n Ola Rollén åtalad för insiderbrott i biometribolaget Next Biometrics. Ingen av de tillfrågade analytikerna vill sia om huruvida rättegången som inleds på måndag skulle kunna påverka bolagets eller aktiens utveckling. Men Erik Paulsson tycker att Rolléns försvar verkar rimligt.

– Det enda jag kan säga är att Rolléns argument “made sense to me”. Vi har ju å andra sidan inte hört åtalet än, och jag är ingen jurist, säger han och förklarar att det därför är svårt för honom att göra en bedömning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.