Är gammal äldst?

Affärsvärlden har undersökt hur börsens mer långvariga vd:ar har presterat i det mest centrala måttet, aktiens totalavkastning. Undersökningen görs i två delar: gruppen som suttit de senaste fem åren (test 1) och de som varit med sedan 2008 eller längre (test 2).

En börs-vd måste varje morgon finna den egna motivationen, drivkraft och mening i att ta ansvar för bolaget. Ett dagligt beslutsfattande som påverkar värdet på de utomstående investerarnas och finansiärernas kapital, hjälper (eller stjälper) de anställdas möjligheter till välbefinnande, utveckling och uppehälle samt som bidrar till (eller belastar) företagets närsamhälle och omvärlden i stort. Därför är rollen även en balansakt i att upprätthålla förtroende och svara mot förväntningar.

Branschvillkor, verksamhetens marknadsposition, organisationsstruktur, rätt incitament och den egna personligheten avgör sannolikheten för att en börs-vd i längden ska mäkta med. Därtill är även de mest briljanta vd:ars effektivitet över längre tid väldigt avhängig hur styrelsen sätter strategi och resursramar. Medan en del börs-vd:ar agerar i finansiellt starka bolag med ägarstöd i ryggen – från huvudägare eller via ett stort eget ägande – måste andra ha fingerspetskänsla för styrelsepolitikens maktspel eller finansiella akrobatkonster för att överleva ens första börsåret.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Invesco
Annons från Trapets