Årets dyraste lyxköp

Under 2014 slogs ett antal rekord i extravaganta inköp. CNBC har sammanställt en lista över några av de allra dyraste inköpen som gjorts under året.

Bostad
Alla tiders bostadsrekord i USA slogs i april när en drygt 14 tunnland stor strandtomt i East Hampton, New York, såldes för 147 miljoner dollar. Fastigheten som såldes under hand köptes av Barry Rosenstein, grundare av hedgefonden Jana Partners.

Konst
Bronsskulpturen Chariot av konstnären Alberto Giacometti blev årets dyraste i konstvärlden. Köpare var konstsamlaren och tillika hedgefondchefen Steven Cohen som betalade 101 miljoner dollar för verket.

Bil
En Ferrari 250 GTO från 1962 slog alla tiders prisrekord för bilar när den såldes i somras för 38 miljoner dollar genom auktionsverket Bonhams.

Motorcykel
Goldfinger är inte bara namnet på en känd James Bond-film. Det är även namnet på den motorcykel som tillverkats av danska Lauge Jensen och som såldes för 850 000 dollar. Det gör den till den dyraste motorcykeln i historien.

Frimärke
Brittiska Guyana 1 cent karmin såldes för rekordpriset 9,5 miljoner dollar den 17 juni. Det kända frimärket från 1856 är det enda kvarvarande exemplaret. Försäljningspriset överträffade därmed det tidigare rekordet som innehades av svenska banco gul.

Bakverk
Smakar det så kostar det. Le Dolci-bageriet i Toronto gjorde en specialtillverkad cupcake till en kund som skulle ge bakverket till sin fru i 40-årspresent. Priset landade på 900 dollar. Numera kan även allmänheten köpa samma typ av cupcake.

Klocka
En guldklocka som tillverkats av Patek Philippe klubbades för 24 miljoner dollar på en av Sothebys auktioner under hösten. Priset är det högsta som någonsin betalats för en handledsklocka eller ett fickur.

Vin
Världens dyrast vin heter för närvarande Romanée Conti. På en auktion såldes 114 flaskor för 1,6 miljoner dollar, vilket gör det till det dyraste parti vin som någonsin sålts. Priset innebär att varje flaska kostade 14 000 dollar styck och att priset för ett glas av vinet uppgick till cirka 1 700 dollar.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.