Assa Abloy gör sitt hittills största förvärv – köper HHI för 37 miljarder

Låsjätten Assa Abloy gör sitt hittills största förvärv genom att plocka upp amerikanska Hardware and Home Improvement, HHI, för 4,3 miljarder dollar, motsvarande drygt 37 miljarder kronor, på skuldfri basis. Det framgår av ett pressmeddelande.
Assa Abloys vd Nico Delvaux.
Assa Abloys vd Nico Delvaux.
HHI är en division inom Spectrum Brands som levererar säkerhetsprodukter, VVS-utrustning och dörrbeslag till bostadssegmentet i Nordamerika. Bolagets huvudkontor ligger i Lake Forest, Kalifornien, och man sysselsätter cirka 7 500 personer globalt.

”HHI är ett utmärkt tillskott till Assa Abloy och utgör ett viktigt strategiskt steg i att utveckla vår verksamhet i det nordamerikanska bostadssegmentet. Förvärvet påskyndar vår strategi att stärka vår position genom att addera kompletterande produkter till vår kärnverksamhet och kommer ytterligare att accelerera övergången från mekaniska till digitala lösningar”, säger Nico Delvaux, VD på Assa Abloy.

Assa Abloy hoppas från affären utvinna resultatsynergier på upp till 860 miljoner kronor tack vare ett utökat produktutbud, nya teknologiska lösningar, distribution och inköp.

Nordamerika står idag för 47% av Assa Abloys intäkter. Men samtidigt har bolaget fram tills nu varit bara starka på den kommersiella sidan.

”Det vi saknade var bostadssegmentet och det här förvärvet är en unik möjlighet för oss att bli marknadsledande även där”, säger Nico Delvaux till Dagens Industri.

HHI omsätter 11,2 miljarder kronor, vilket blir ett tillskott på 14% till Assa Abloys omsättning. Assa Abloy finansierar köpet av HHI genom likvida medel och lån. Transaktionen förväntas slutföras under fjärde kvartalet 2021.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.