Astra Zeneca mot strömmen på börsen

Stockholmsbörsen startade den mycket bokslutstäta fredagen något högre, i linje med en försiktig tendens uppåt i USA-börsterminerna och på de ledande Europabörserna.
Astra Zeneca mot strömmen på börsen - omx-upp-700_binary_6954793.jpg

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 var upp 0,3 procent till nivån 1.889 efter torsdagens nedgång på 0,4 procent som kom i spåren av oro för coronaviruset. Efter 45 minuters handel hade aktier för 2,4 miljarder kronor omsatts på Stockholmsbörsen.

Bland storbolagen återhämtade sig Boliden 2,6 procent efter torsdagens rapportras. Även Autoliv gick starkt, samtidigt som de flesta storbolag steg mellan 0 och 1 procent.

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca sjönk dock 1,7 procent efter att ha redovisat 8 procent lägre vinst för kärnverksamheten än analytikernas förväntan enligt Infront. Flera av bolagets storsäljande läkemedel hade lägre försäljning än väntat i det gångna kvartalet. Även vinstprognosen för helåret var under förväntningarna.

Vindkraftsbolaget Arise seglade upp 9 procent efter ett kvartal med kraftigt ökad omsättning och rörelseresultat.

Precise Biometrics klättrade 13 procent efter att ha redovisat ökad omsättning och vinst samt högre bruttomarginal.

Verkstadsbolaget Nederman sjönk emellertid 9 procent efter att ha redovisat lägre vinst. Många av bolagets marknader, inte minst USA och Kina och under senare tid till viss del även Tyskland, präglas av osäkerhet inte minst på grund av den senaste utvecklingen av coronaviruset.

En annan rapportförlorare var Byggpartner som visserligen hade stigande vinst, men också lägre orderingång. Aktien föll 5 procent.

Gaming Innovation steg 12 procent efter en delårsrapport och besked om att bolaget säljer sin konsumentinriktade verksamhet till Betsson för 31 miljoner euro.

Mobilkasinobolaget Leo Vegas lyfte 1,3 procent efter ett ökat ebitda-resultat i kvartalet och förslag om höjd utdelning. Samtidigt slopade bolaget sina mål för 2021.

Omsorgsbolaget Ambea redovisade visserligen högre intäkter med stöd av förvärv, men marginalen försämrades. Utdelningen förslås sänkas något. Aktien sjönk 5,5 procent.

Nexam rasade 20 procent efter att ha meddelat en företrädesemission om 62 miljoner kronor vid bokslutsrapporten.

Medicover avancerade 5 procent med stöd av en organisk försäljningstillväxt på 15 procent i det gångna kvartalet. Hälsovårdsbolaget har satt nya mål för de kommande åren.

Simris Alg, som odlar alger och tillverkar kosttillskott, tappade 4 procent efter ett kvartal där bolaget inte nådde upp till sitt försäljningsmål.

Oasmia Pharmaceuticals har utnämnt Francois Martelet till ny vd för bolaget. Aktien steg 2 procent.

Handelsbanken har höjt sin Sobi-rekommendation till köp. Aktien lyfte 4 procent.

Installationsföretaget Bravida har fått höjd rekommendation av SEB Equities till behåll från sälj. Aktien klättrade 4 procent.

Sinch tappade 3 procent efter sänkt rekommendation från Danske Bank Markets till behåll.

I fredagens handelspremiär på First North Stockholm för det norska företaget Hudya, som säljer flera olika vardagstjänsteavtal via en och samma app, sjönk aktien med 60 procent. Nyemissionen på 70 miljoner kronor inför noteringen tecknades bara till cirka 18 procent av allmänheten medan emissionsgaranterna fick teckna återstående cirka 83 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.